НАСЛОВНА ГЕНЕРАЛНО ВЕСТИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ КОНТАКТ ВЕСТИ


Велика улагања Деспотовчана у знање PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Monday, 30 January 2017

Велика улагања Деспотовчана у знање

  

Општина Деспотовац је поводом Дана Светог Саве ученицима основних и средњих школа и њиховим професорима доделила преко 2 милиона динара за добре резултате постигнуте на републичким и окружним такмичењима у школској 2015/16. години.

 

На свечаности, која је одржана 27. јануара у Основној школи „Деспот Стефан Високи“ у Деспотовцу, награђено је 136 ученика, 49 професора и неколико школа за екипна такмичења.

 

 Руководећи се мишљењем да је улагање у знање добра инвестиција, руководство Општине Деспотовац је и ове године из невеликог буџета за ове намене издвојило значајна средства. Прво место, на републичким такмичењима у свим областима и дисциплинама која организују министарства Републике Србије уврштена у календар школских такмичења Општина је вредновала са 14 хиљада, друго са 12, а треће са 10 хиљада динара. За прво место на окружним такмичењима ученици су добили 12 хиљада, за друго 10 и за треће 8 хиљада динара. Професорима који су се прошлој години активно бавили припремом ученика за такмичења и дали свој допринос у постизању запаженијих резултата припало је од 8 до 14 хиљада динара.

 

Честитајући ученицима и просветним радницима школску славу и успех који су остварили током претходне школске године, председник Скупштине општине Деспотовац, др Златко Марјановић је поред осталог истакао да су добри резултати наших ученика и школа, вредан допринос афирмацији општине Деспотовац, али више од тога, жеља да се награди знање и велики труд којим се до њега стиже јер боља будућност Горње Ресаве управо зависи од долазећих генерација младих које морају бити способније и боље од својих вршњака широм света.

 

Да Општина Деспотовац брине о будућности и школовању младих говори чињеница да већ годинама обезбеђује материјалну помоћ за породице око 250 студената и педесетак средњошколаца тако што им на годишњем нивоу исплаћује по 50 хиљада динара што је издвајање од око 15 милиона динара из буџета сваке године.

 

Анализира се и могућност куповине уџбеника за ученике до 4. разреда за наредну школску годину. Нажалост, за сада општина Деспотовац од свега тога још не убира плодове јер највећи број деце, како је Марјановић нагласио, по окончању студија наставља да живи у другим градовима Србије, често и ван граница наше земље будући да овде у Деспотовцу и уопште у Србији не могу наћи посао.

 

Сходно томе, приоритетан задатак данас нас у руководству општине Деспотовац, а и сваког нашег грађанина понаособ, морао би бити велики труд како бисмо створили услове да ви млади, колико сутра одрасли људи, не напуштате нашу лепу Горњу Ресаву. Ово кажем са покрићем јер сам у прилици да се у то уверим обилазећи општине широм Србије и слушајући утиске људи који нам свакодневно разним поводима долазе у госте. У прилог овој мојој тврдњи говоре и подаци да смо из године у годину домаћини све бројнијим туристима из земље и света и летошња посета Међународном витешком фестивалу у Манасији, захваљујући којем је у само три дана општину Деспотовац обишло преко 50 хиљада људи. Општина Деспотовац има готово све што је неопходно људима за један нормалан породични живот и као што рекох морамо учинити све да наш крај даље унапређујемо и тиме чувамо његове заједничке и опште вредности, али и наше личне и породичне остављене нам у наследство од вредних предака који су са муком све то стицали, закључио је Марјановић после чега је заслужним ученицима и професорима уручио дипломе Општине Деспотовац.

 

Обраћање председника Скупштине општине Деспотовац, др Златка Марјановића, грађанима, ученицима и професорима поводом 27. јануара, Дана Светог Саве

  

Драги ученици, поштовани просветни радници, даме и господо, задовољство ми је што могу да вас данас поздравим у име Скупштине општине Деспотовац и да вама, овде присутнима, али и свим ученицима и просветним радницима у Општини Деспотовац честитам 27. јануар, Дан Светог Саве и школску славу, како данашњи дан чешће зовемо.

 

Даме и господо, данас је у свим нашим школама бројним активностима и пригодним програмима обележен овај велики дан за српски народ и српско просветитељство чији је утемељивач био Свети Сава. Славећи име великог српског просветитеља данас се у свим школама Србије ширио мирис тамјана, палиле свеће и секао славски колач уз молитве да у Србији засвагда буде ђака и школа и да их буде све више.

 

И ми у Деспотовцу се придружујемо тим жељама и, чини ми се, једном лепом свечаношћу, коју организујемо последњих година, дајемо мали подстицај и допринос њиховим остварењима тиме што, сходно нашим могућностима, додељујемо новчане награде и дипломе ученицима и њиховим професорима за постигнуте резултате на регионалним и републичким такмичењима у претходној школској години. Ценимо да су добри резултати наших ученика и школа, вредан  допринос афирмацији општине Деспотовац, али више од тога, желимо наградити знање и велики труд којим се до њега стиже свесни чињенице да боља будућност Горње Ресаве управо зависи од долазећих генерација младих које морају бити способније и боље од својих вршњака широм света.

 

Тиме смо се руководили и када смо ових дана расписивали конкурс за додељивање материјалне помоћи породицама средњошколаца и студената наше општине. Из скромног буџета Општине Деспотовац одвајамо близу 15 милиона динара као помоћ у школовању и студирању свесни да ће нам се улагање у образовање и знање вратити. Будући да је конкурс још у току, користим се овом приликом и позивам све породице, ученике и студенте који задовољавају услове да се обрате захтевом за доделу наведених средстава.

 

То је оно чиме се можемо похвалити и што са поносом чиним јер из скромног буџета одвајамо много више него далеко богатије општине, али оно што није вредно хвале је чињеница да велики број наше деце по окончању студија наставља да живи у другим градовима Србије, често и ван граница наше земље будући да овде у Деспотовцу и уопште у Србији не могу наћи посао.

 

Поштована децо,  даме и господо, у складу са тим, приоритетан задатак данас нас у руководству општине Деспотовац, а и сваког нашег грађанина понаособ, морао би бити велики труд како би смо створили услове да ви млади, колико сутра одрасли људи, не напуштате нашу лепу Горњу Ресаву. Ово кажем са покрићем јер сам у прилици да се у то уверим обилазећи општине широм Србије и слушајући утиске људи који нам свакодневно разним поводима долазе у госте. У прилог овој мојој тврдњи говоре и подаци да смо из године у годину домаћини све бројнијим туристима из земље и света и летошња посета Међународном витешком фестивалу у Манасији, захваљујући којем је у само три дана општину Деспотовац обишло  преко 50 хиљада људи.

 

 Општина Деспотовац има готово све што је неопходно људима за један нормалан породични живот и као што рекох морамо учинити све да наш крај даље унапређујемо и тиме чувамо његове заједничке и опште вредности, али и наше личне и породичне остављене нам у наследство од вредних предака који су са муком све то стицали.

 

Можда је овај велики дан и прилика за подсећање на поражавајући податак да нас је у Србији из године у годину све мање. Само пре тридесетак година у општини Деспотовац нас је било око 36 000, а данас, по подацима последњег пописа нешто преко 23 000. Обожење и умножење, како то наша црква стално истиче , мора у Србији постати приоритет свих приоритета. Дубоко свесни тог вишедеценијског проблема беле куге и миграција нашег становништва предвидели смо у буџету за ову годину значајно већа средства као подстицај заустављању нашег нестајања са ових простора. То свакако ни изблиза неће бити довољно и стога са овог места желим поручити да је крајње време и последњи час да променимо свест о томе, вратимо се породици и здравом начину живота који ће дугорочно дати добре резултате.

 

Децо, недавно сам шетајући градом случајно чуо једног вашег вршњака који је изговорио једну лепу локал-патриотску реченицу чијег сам великог значења постао свестан тек након неколико минута. Да сам мало боље обратио пажњу, данас би он био овде поред мене и био мој мали херој и Сава наших дана. Рекао је свом другару са којим је кренуо вероватно по ужину, у жаргону својственом вама младима, брате мени је код куће врх. Мало затечен, схватио сам да је изговорио нешто крупно и важно, што од вас младих признаћете, ретко може да се чује јер најчешће мислите да је негде другде боље, и решио сам да ту његову изјаву и мој утисак поводом ње поделим са вама баш данас желећи да она буде и јасна порука свима нама и својеврсна мантра вас младих. Ви сте будућност овог краја, најбоље и највредније што општина Деспотовац у овом тренутку има и чврсто верујем да ћемо сви скупа дочекати време када ћемо у Ресави сви имати осећај овог вашег вршњака и схватити привилегију живота на овим просторима.

 

У таквом убеђењу још једном, свим нашим ученицима желим много успеха у даљем школовању, много добрих резултата, професорима желим сву посвећеност овом, за свако друштво и заједницу важном послу, свима још једном честитам школску славу, а грађанима општине Деспотовац који славе Светог Саву као крсно, честитам славу са жељом да се данас сви бар на кратко сетимо поука нашег великог светитеља и да се кроз једну свеукупну саборност пренемо и достигнемо народе који су данас у сваком погледу испред нас.

 

Нека је вечно свето и светло  име нашег великог светитеља и нека нас је све више на путу светосавља.

 

Живели!

Poslednji put ažurirano ( Monday, 06 March 2017 )
 
Оглас - Дом здравља Деспотовац PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Thursday, 19 January 2017

 

Оглас о давању у закуп пословних просторија Дома здравља Деспотовац  ради обављања апотекарске делатности:

Оглас о спровођењу поступка јавног надметања за давање у закуп пословног простора - непокретности у јавној својини путем јавног надметања

Poslednji put ažurirano ( Monday, 06 March 2017 )
 
Помоћ најугроженијима PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Friday, 13 January 2017

Помоћ најугроженијимa

  

Као и у готово свим крајевима Србије, и у општини Деспотовац нажалост има људи који нису у могућности да себи и члановима својих породица обезбеде услове за нормалним презимљавањем. Најчешће се јављају проблеми поводом недостатка намирница, огрева, неретко и хране и воде за стоку. Овакве потребе бивају по правилу израженије у зимским данима са већим снежним падавинама и ниским температурама каквих је управо сада широм Србије.

 

Штаб за ванредне ситуације општине Деспотовац је тим поводом на недавно одржаној седници детаљно анализирао стање на подручју Општине и усвојио план активности и њихове носиоце како би се предупредиле негативне последице. Највише се радило на чишћењу путева посебно у теже приступачним брдским крајевима.

 

Једна од активности је реализована и у петак, 13. јануара ове године. Преко служби Центра за социјални рад и Црвеног крста Деспотовац, дистрибуирано је 45 пакета са најнеопходнијим намирницама грађанима и породицама којима је оваква помоћ била потребна. По речима др Златка Марјановића, председника Скупштине општине Деспотовац, средства за набавку намирница је обезбедила Општина Деспотовац која ће наредних дана организовати и помоћ у огреву и сточној храни угроженим домаћинствима на својој територији.

 

Poslednji put ažurirano ( Monday, 06 March 2017 )
 
Конкурс - материјална помоћ ученицима и студентима PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Tuesday, 10 January 2017

Р е п у б л и к а  С р б и ј а

ОПШТИНА ДЕСПОТОВАЦ

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

Број: 553-1/2017-03

09.01.2017. године

Д е с п о т о в а ц

На основу члана 6. Одлуке о пружању материјалне помоћи породицама ученика и студената са подручја општине Деспотовац (Службени гласник Општине Деспотовац, број: 8/2011), Председник општине Деспотовац, расписује

 

К О Н К У Р С

О ПРУЖАЊУ МАТЕРИЈАЛНЕ ПОМОЋИ ПОРОДИЦАМА

УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ У 2017. ГОДИНИ 

 1. Право учешћа на конкурсу имају:

-Породице, редовних студената на државним факултетима и вишим школама, који су по први пут уписали зимски семестар школске 2016/2017.године, осим студената прве године студија;

- Породице, редовних студената на државним факултетима и вишим школама и редовних ученика државних средњих школа, који су по први пут уписали зимски семестар, односно прво полугодиште, школске 2016/2017. године, без једног или оба родитеља;

- материјална помоћ се не може доделити породици, студента-ученика за поновљену годину студија, односно средње школе, као ни породици,  студента-ученика, који у предходном школовању има више од једне године студирања и школовања на истом или другом факултету, односно школи.

2. Учесници конкурса поред захтева за доделу материјалне помоћ подносе и следећа документа:

-уверење о уписаној години студирања односно школовања и просечну оцену из предходне године,

-уверење-изјава о заједничком домаћинству,

-студенти и ученици средњих школа без једног или оба родитеља извод из књиге умрлих за родитеља,

отокопију картице текућег рачуна,

отокопију страна индекса са личним подацима и подацима о уписаним свим предходни семестрима и годинама студирања.

-очитана лична карта на читачуза студенте), уверење о пријави пребивалишта (за ученике).

3. Рок за подношења захтева је 10. фебруар 2017.године.

4. Захтеви се добијају и заводе на писарници Општинске управе Деспотовац.

 Захтев за пружење материјалне помоћи породицама ученика и студената у 2017. години

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ

Никола Николић с.р

Poslednji put ažurirano ( Monday, 06 March 2017 )
 
Поклон деци Општине Деспотовац PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Monday, 09 January 2017

Поклон деци Општине Деспотовац

 

Хуманитарна организација „Љуби ближњег свог“ из Врњачке Бање је и ове године Општини Деспотовац донацијом обезбедила 450 пакетића за сву децу предшколског узраста.

 

Ова активност је, као уосталом и много других у претходних неколико година, плод успешне сарадње челних људи Општине Деспотовац и председника ове хуманитарне организације, господина Мишка Ђорђевића.

 

Наведеном донацијом уштеђена су значајна буџетска средства, а наши најмлађи суграђани нису лишени новогодишњих радости. На пригодним свечаностима организованим 28. децембра у Дечјем вртићу у Ресавици и Деспотовцу, г. Ђорђевић, Никола Николић, председник Општине Деспотовац, др Златко Марјановић, председник Скупштине општине Деспотовац и Никола Милошевић, помоћник председника Општине Деспотовац, су поделили пакетиће деци и пожелели им весело детињство и срећу у наредној години.

 

Poslednji put ažurirano ( Monday, 15 May 2017 )
 

 

 

ТРЕНУТНО НА САЈТУ

 Група Гост
  Гост 0
  Тренутно  0
  Члан  4,361
  Укупно  5,979,919
..................
home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat