НАСЛОВНА ГЕНЕРАЛНО ВЕСТИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ КОНТАКТ ВЕСТИ


Председник општине на пријему у амбасади Русије PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Monday, 27 February 2017

Председник Општине Деспотовац Никола Николић, на пријему у Амбасади Русије

Председник Општине Деспотовац Никола Николић, је на позив руског амбасадора Александра Чепурина, присуствовао свечаности коју је Амбасада Русије приреддила 22.2.2017. године поводом Дана бранилаца отаџбине. Свечаном пријему у Амбасади Русије су присуствовали: патријарх српски Иринеј, председник Владе Републике Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба војске Србије Љубиша Диковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, страначки и политички челници међу којима су били Војислав Шешељ, Драган Марковић, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, представници верских организација, чланови дипломатског кора, државни и војни званичници, бројни представници културног и јавног живот.

После поздравне речи и истицања добрих односа Русије и Србије, руски амбасадор Александар Чепурин је уручио медаље припадницима Војске Србије за јачање пријатељства и војне сарадње и хуманитарним организацијама које су слале помоћ Сирији.

Poslednji put ažurirano ( Wednesday, 05 April 2017 )
 
Захвалница Општини Деспотовац PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Friday, 17 February 2017

Захвалница Општини Деспотовац за подстицај аматерског културног стваралаштва

 

Културно-уметничко друштво „Плажане“ организовало је 15. фебрара о.г. Сретењски концерт у Плажану у част државног и верског празника. Осим празника, повод је био и представљање активности овог КУД-а који је под руководством Марка Мирковића активиран након једне године паузе.

 Заједно са домаћинима на овој приредби су наступили и чланови културно-уметничких друштава из Стењевца и Проштинца.

 Међу добитницима захвалница, које су додељене на крају програма, нашла се и Општина Деспотовац која годинама скромним издвајањима из општинског буџета помаже рад културно-уметничких друштава у својој средини.

Захвалницу је у име Општине Деспотовац примио Горан Милојковић, помоћник председника Општине Деспотовац за друштвене делатности. Захваливши се на признању он је подржао аматерско народно стваралаштво у општини Деспотовац оценивши да има пресудни значај у очувању културе и обичаја ресавског краја и да ангажман младих у културно-уметничким друштвима има вишеструку вредност, посебно у сеоским срединама. Изразио је и наду да ће реализован програм бити добар подстицај и другим селима у општини Деспотовац и да ће у перспективи бити више средстава за ове намене.

Poslednji put ažurirano ( Wednesday, 05 April 2017 )
 
Отворен поштански пункт у Ломници PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Friday, 17 February 2017

Министар Милан Кркобабић отворио поштански пункт у Ломници

Милан Кркобабић, министар без портфеља у Влади Републике Србије 3. фебруара 2017. године је са својим сарадницима посетио општину Деспотовац поводом почетка реализације пројекта „Држава Србија у селима Србије“. Општина Деспотовац је једна од десетак општина Србије  у којима ових дана креће наведени пилот пројекат.

 Од трећег фебруара ове године у Ломници, Липовици, Пањевцу, Трућевцу и Златову једном недељно мештани ових села имаће у својим месним канцеларијама и амбулантама могућност да користе поштанске, медицинске и државне услуге на једном месту. У месној канцеларији ће грађанима на услузи бити поштари и општински службеници, док ће у амбулантама у истом термину лекари пружати здравствене услуге.

Централна свечаност овим поводом организована је у Ломници. Осим министра Кркобабића, свечаности је присуствовала и Мира Петровић, вршилац дужности директора Јавног предузећа „Поште Србије“, Милан Поповић, директор Поште у Јагодини, Никола Николић, председник Општине Деспотовац и велики број угледних званица из Поморавског округа.

Отварајући „покретни шалтер“ у Ломници, министар Кркобабић је истакао значај овог пројекта рекавши да држава Србија оваквим акцијама покушава да дође до сваког свог грађанина и створи му нормалне услове за живот како не би напуштао своје огњиште. Овом приликом се осврнуо и на велики значај некадашњих задруга и обећао да ће се заложити за њихово поновно активирање.

Председник Општине Деспотовац, Никола Николић, је изразио задовољство што ће грађанима пет села у овој средини бити бити олакшан живот и рад и смањени трошкови путовања, јер ће бити у прилици да највећи део својих обавеза и потреба заврше у својим местима. Такође, захвалио се министру Кркобабићу на бризи државе за живот људи на селу и изразио жељу да се сарадња на добробит грађана општине Деспотовац настави.

За високе госте и велики број присутних, ученици куварског и конобарског смера Техничке школе Деспотовац, приредили су пригодан коктел на коме је министар имао прилике да поприча са мештанима Ломнице и чује који проблеми муче српска села.

Poslednji put ažurirano ( Tuesday, 14 March 2017 )
 
Нова методологија уписне политике у средње школе PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Thursday, 02 February 2017

Нова методологија уписне политике у средње школе

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Привредном комором Србије, започело заједнички рад на примени нове методологије уписне политике у средње школе за школску 2017/2018. годину.

 

Новом методологијом предвиђен је далеко већи ангажман локалних самоуправа у овим активностима, који осим помоћи у организацији консултативних састанака током фебруара 2017. године подразумева и помоћ у анимирању привредних субјеката на исказивању потреба за радницима у ближој и даљој будућности. 

 

Циљ ових састанака је да се, полазећи од плана кога буде доставила Техничка школа Деспотовац, утврди предлог структуре уписа ученика који је заснован на подршци локалних послодаваца. Коначно, план треба да, у највећој могућој мери отсликава реалне потребе привредног развоја наше локалне заједнице.

 

Резултат састанака треба да буде: општински план уписа ученика потписан од стране директора средње школе, представника Општине Деспотовац и других заинтересованих страна.

 

Предвиђеном методологијом, локална самоуправа је задужена да послодавцима са територије достави Изјаву о намери послодаваца (неким предузећима је доставила Техничка школа). Попуњавањем ове Изјаве, послодавци би показали спремност да пруже подршку (стручну и/или материјалну) школи и ученицима и истовремено потврдили да имају потребу за запошљавањем лица наведеног занимања у будућности.

 

Попуњене изјаве ће бити један од важних критеријума за доношење предлога плана уписа ученика у Техничку школу Деспотовац у наредној школској години и биће разматране на састанцима са представницима Школске управе Јагодина и Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља.

 

Први састанак биће одржан у понедељак, 6. фебруара 2017. у Народној библиотеци „Ресавска школа“ у Деспотовцу са почетком у 10.00 часовa.

Poslednji put ažurirano ( Tuesday, 14 March 2017 )
 
Реализација пројекта „Програмер, то сам ја" PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Thursday, 02 February 2017

Реализација пројекта „Програмер, то сам ја“ 

 

На овогодишњем конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација за доделу средстава удружењима грађана везаних за програме у области развоја информационог друштва, Удружењу грађана „Наслеђе“ из Деспотовца у партнерству са Техничком школом Деспотовац и сарадњом са Основном школом „Деспот Стефан Високи“ Деспотовац, одобрена су средства за реализацију пројекта „Програмер, то сам ја“.

 

Пројектом је планирана обука око двадесет заинтересованих ученика основне школе Деспот Стеван Високи, од петог до осмог разреда, кроз курс за упознавање са објектно орјентисаним програмирањем кроз програмске језике ц/ц++.

 

Циљ пројекта јесте подизање компјутерске свести кроз едукацију, код ученика основне школе у Деспотовцу, где ће они моћи да стекну богато предзнање за будуће средње образивање у Техничкој школи Деспотовац и смер Електротехничар рачунара. На овај начин би основци већ у њиховом узрасту могли да одреде свој будући позив, будући да велики број деце и не зна шта је то у ствари Електротехничар рачунара као и само „Програмирање“.

 

Курс подразумева 60 наставних часова који ће се реализовати у периоду од 27. фебруара – 18. априла 2017. године у кабинету за информатику Техничке школе Деспотовац, а предавачи ће бити професори програмирања из Техничке школе Деспотовац.

 

Курс „Програмер, то сам ја“ је БЕСПЛАТАН за све полазнике односно у потпуности финансиран од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Удружења грађана „Наслеђе“ и Техничке школе Деспотовац.

Poslednji put ažurirano ( Tuesday, 14 March 2017 )
 

 

 

ТРЕНУТНО НА САЈТУ

 Група Гост
  Гост 0
  Тренутно  0
  Члан  4,361
  Укупно  5,979,860
..................
home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat