НАСЛОВНА ГЕНЕРАЛНО ВЕСТИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ КОНТАКТ ВЕСТИ ОГЛАСНА ТАБЛА

ТРЕНУТНО НА САЈТУ

 Група Гост
  Гост 0
  Тренутно  0
  Члан  4,361
  Укупно  7,504,744
..................


РЕКОНСТРУКЦИЈА САЛЕ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Friday, 13 April 2018

НОВА СРЕДСТВА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ САЛЕ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије доделило Општини Деспотовац 11,5 милиона динара за реконструкцију мултифункционалне сале Центра за културу

12.04.2018. године – Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије према Јавном позиву за подношење захтева јединица локалне самоуправе за расподелу дела средстава из буџетског фонда за програм локалне самоуправе („Службени гласник РС“, бр. 14/18 од 23. фебруара 2018. године) одобрило је Општини Деспотовац средства у износу од 11,5 милиона динара за реализацију пројекта реконструкције сале Центра за културу у Деспотовцу.

Министарство је овим Јавним позивом наменило средства у укупном износу од 262 087 000 динара за учешће у обезбеђивању недостајућег дела средстава у пуном или делимичном износу за реализацију нових или завршетак започетих пројеката који се финансирају из буџета јединице локалне самоуправе, а од посебног су значаја за локални економски развој, инвестиције и запошљавање у јединици локалне самоуправе.

Непосредно пред објављивање Јавног позива, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић посетио је општину Деспотовац, те се том приликом договорио са председником општине Николом Николићем о подношењу захтева за реализацију овог пројекта. Почетак првих радова на реконструкцији очекује се у току лета текуће године.

 

Poslednji put ažurirano ( Saturday, 04 August 2018 )
 
Пријем председника општине у Министарству културе PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Thursday, 12 April 2018

ПРИЈЕМ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ У МИНИСТАРСТВУ КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА 

Председник Општине Деспотовац Никола Николић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић разговарали на тему реконструкције сале Центра за културу Деспотовац и активностима које ће бити предузете поводом обележавања јубилеја 600 година манастира Манасије

11.04.2018. године – За председника Општине Деспотовац Николу Николића и његове најближе сараднике, министар културе и информисања Владан Вукосављевић организовао је данас пријем у свом кабинету.

Председник Николић је у срдачном разговору предочио министру културе чињеницу да је општина Деспотовац без сале Центра за културу већ пуне две деценије. Како је Деспотовац познат, због својих манифестација и огромног историјског наслеђа, као град културе и духовности, председник Општине није крио своју намеру да ту неправду према граду и грађанима исправи. Реч је о пројекту вредном 60 милиона динара што је, поред низа других околности, био један од главних разлога за дугогодишње чекање на реконструкцију овог простора. Договорено је да Општина Деспотовац крене у адаптацију сале са инвестицијом од 10 милиона динара, која је предвиђена буџетом за 2018. годину, а да ће Министарство наредне године планирати значајнија средства за довршетак радова и стављање објекта у функцију.

Постигнута је и обострана сагласност око обележавања предстојеће 600-годишњице манастира Манасије, једног од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и монументалне задужбине деспота Стефана Лазаревића. У припреми је богат програм активности, између којих и публиковање репринта издања „Манастир Манасија“ из 1928. године, којим је обележен петовековни јубилеј од завршетка изградње манастира. Реализација ове активности је поверена сарадњи између Министарства културе и информисања и деспотовачке Народне библиотеке „Ресавска школа“. На састанку је истакнуто и да ће све предузете активности Министарства и Општине Деспотовац бити усклађене са програмом активности Организационог одбора јубилеја Манасије којим руководи саветник председника Републике Србије Никола Селаковић, а да ће се централна свечаност, уз присуство председника Републике Србије Александра Вучића, највероватније одржати 24. августа у Манасији.

Пријему је присуствовао и наш познати глумац Светислав Буле Гонцић, а председник Општине је овом приликом уручио министру захвалницу Општине Деспотовац за дугогодишњу помоћ и сарадњу у реализацији најпознатије деспотовачке културне манифестације „Дани српскога духовног преображења“ која се одржава сваке године крајем августа.

 

Poslednji put ažurirano ( Saturday, 04 August 2018 )
 
НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ У МАНАСТИРУ МАНАСИЈА PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Tuesday, 10 April 2018

НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ У МАНАСТИРУ МАНАСИЈИ 

Општина Деспотовац потписала уговор о реализацији пројекта наставка конзерваторско-рестаураторских радова у манастиру Манасији

 10.04.2018. године – Председник Општине Деспотовац, Никола Николић, потписао је данас у свом кабинету уговор о наставку конзерваторско-рестаураторских радова са директорком Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, Мирјаном Андрић.

Предмет овог уговора су археолошка ископавања у манастирској порти, као и радови на рестаурацији југоисточног дела трпезарије и спољном бедему уз Деспотову кулу. Предвиђено је да радови буду извршени током маја и јуна текуће године.

 „Манастир Манасија је један од наших најзначајнијих културно-историјских споменика, те је од изузетне важности да се на прави начин бринемо о његовом одржавању. У августу нас очекује 4. по реду „Џаст аут“ витешки фестивал којим ћемо уједно обележити и 600 година од завршетка изградње манастира. Очекујемо велики број посетилаца и желимо да све буде беспрекорно. Уосталом, Манасија је симбол нашег града“, живописно је образложио Николић.

Poslednji put ažurirano ( Saturday, 04 August 2018 )
 
ДЕСПОТОВАЦ И СВИЛАЈНАЦ ОБЈЕДИНИЛИ ТУРИСТИЧКУ ПОНУДУ PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Tuesday, 03 April 2018

 ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ И СВИЛАЈНАЦ ОБЈЕДИНИЛЕ ТУРИСТИЧКУ ПОНУДУ

  

ЈП „Ресавска пећина“, Туристичко-спортска организација Деспотовац и ЈП „Природњачки центар Србије Свилајнац“ потписали протокол о сарадњи

 

 

Данас је у 9 часова у свечаној сали Народне библиотеке „Ресавска школа“ у Деспотовцу потписан протокол о сарадњи три најважније институције у области туризма у општинама Деспотовац и Свилајнац.

 

„Осим Ресавске пећине која је прва отворена за посетиоце и најпосећенија у Србији са 60000 посета на годишњем нивоу и водопада Велики бук, општина Деспотовац се, као једна од ретких општина у Србији, може похвалити изузетним природним и културно-историјским наслеђем. Потписивањем овог протокола са Природњачким центром Србије желимо да спојимо наслеђе које нам је поверено на управљање и које је старо милионима година уназад“, прва се присутним гостима обратила директорка ЈП „Ресавска пећина“, Милица Петровић.

 

Директорка Туристистичко-спортске организације Деспотовац, Ана Богдановић, објаснила је, потом, које конкретне активности су планиране да буду предузете у будућности: „Првенствено наш план је дефинисање заједничке туристичке понуде која ће обухватити заједничке локалитете општина Деспотовац и Свилајнац. Таква јединствена понуда била би пропраћена одговарајућим промотивним материјалом: заједничким брошурама, флајерима, мапама... Тако уједињени, представљали бисмо наше општине на свим битним сајмовима туризма. Циљ нам је да привучемо нове посетиоце, што из земље, што из иностранства, али и да новим садржајима анимирамо оне који су већ били у прилици да нас посете.“

 

Стратешки значај озваничења ове сарадње је веома велики за обе општине, не само за туристички већ и за привредни развој. „Радићемо на развоју заједничких иницијатива са жељом да поручимо осталим привредним субјектима да се уједињују око истих циљева јер сарадњом постижемо много више на дуже стазе. Желим да нагласим да је веома битно да се за потенцијалне туристе боримо заједно, а не свако за себе. Оно што нас разликује је управо тачка око које данас стварамо стратешко партнерство“, сасвим оптимистично је закључила своје излагање директорка ЈП „Природњачки центар Србије“, Сања Ђурђевић.

 

На посебно задовољство свих присутних, представници Завода за заштиту природе Србије одржали су и кратко предавање на тему заштићених подручја ресавског краја, кроз које су представили све мање познате туристичке бисере на територији горње и доње Ресаве. Тиме су још једном потврдили невероватан природни потенцијал Поморавског округа уз савет да се овако добра пракса сарадње прошири и на читаву Србију.

 

 
Poslednji put ažurirano ( Saturday, 04 August 2018 )
 
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ PDF Štampaj E-pošta
Vrednovanje korisnika: / 0
Autor Stevanović Bojan   
Tuesday, 03 April 2018

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Обавештавају се власници, односно корисници земљишта поред општинског пута, да у складу са Одлуком о општинским и некатегорисаним путевима на територији општине Деспотовац изврше сечу дрвећа, грања, шибља и другог растиња поред пута у појасу ширине од 1,5 метара а висине 4 метра, мерено од спољашне ивице коловозног застора. Власник, односно корисник земљишта поред пута дужан је да посечено дрвеће и растиње уклони са путног земљишта, стим да исто може задржати ради даље употребе (за огрев и слично).

Рок за извршење радова је 8 дана од дана истицања овог обавештења, а најкасније до 12.04.2018. године.

Уколико власници, односно корисници земљишта поред општинског пута не изврше сечу дрвећа и растиња у датом року, сечу и уклањање посеченог дрвећа и растиња ће извршити Општина Деспотовац.

У Деспотовцу, 03.04.2018. године

О п ш т и н а  Д е с п о т о в а ц

Poslednji put ažurirano ( Saturday, 04 August 2018 )
 

 

home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat