НАСЛОВНА ГЕНЕРАЛНО ВЕСТИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ КОНТАКТ ВЕСТИ

ТРЕНУТНО НА САЈТУ

 Група Гост
  Гост 0
  Тренутно  0
  Члан  4,361
  Укупно  6,686,400
..................


НОВИ ПРЕНОСНИ АПАРАТ ЗА УЛТРАЗВУЧНЕ ПРЕГЛЕДЕ

У ДОМУ ЗДРАВЉА ДЕСПОТОВАЦ

Print

Email 

У Дом здравља Деспотовац стигао нови преносни апарат за ултразвучну дијагностику уз стручну подршку Канцеларије за локални економски развој Локалне самоуправе Деспотовац аплицирано је пројектом Кабинету министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Проф. др Славица Ђукић Дејановић заједно са општинама Ћуприја, Рековац и Баточина које су такође добиле овај апарат.

Вредност добијеног апарата је преко 20.000 евра, а може се користити у установи али и на терену јер му за рад није потребна електрична енергија већ поседује батерију. Овим апаратом се могу обављати све врсте прегледа јер поседује три ултразвучне сонде: линеарну, конвексну и вагиналну. За непокретне и тешко поктретне пацијенте могуће је обавити преглед у стану болесника.

Менаџмент установе планира да ускоро покрене сталну акцију ултразвучних прегледа овим апаратом на терену, тачније у свим селима општине Деспотовац користећи просторије амбуланти и медицинских пунктова. Распоред ових прегледа биће ускоро објављен путем средстава јавног информисања и преко интернет презентације установе. Дом здравља је такође набавио и преносни спирометар којим се мери капацитет плућа.

 

 

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА СТУДЕНТИМА И ЂАЦИМА

У ШКОЛСКОЈ 2018/2019 .ГОДИНИ

1. Јавни конкурс за доделу стипендија студентима са подручја општине Деспотовац у школској 2018/2019. години

2. Јавни позив за доделу стипендија ученицима средњих школа и студентима из осетљивих друштвених група са подручја општине Деспотовац у школској 2018/2019. години

3. Услови за доделу стипендије општине Деспотовац

4. Образац 1- Пријава на конкурс студената

5. Образац 2 - Пријава на јавни позив студената

6. Образац 4 - Изјава да није корисник стипендије из општинског или републичког буџета

7. Образац 5 - Уверење Фонда ПИО

 

САВРЕМЕНА УСТАНОВА ЗА ЛЕЧЕЊЕ

   

Почели дугоочекивани радови на реконструкцији централне зграде Дома здравља у Деспотовцу

 

22.10.2018. године – Крајем претходне недеље почели су радови на реализацији пројекта доградње и реконструкције Дома здравља „Деспотовац“. Радове финансира Влада Републике Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима.

 

Како је објекат изграђен седамдесетих година прошлог века, а доградња извршена деценију касније, тренутно се налази у веома лошем стању. Циљ овог пројекта је да се адекватно одговори променама и новим захтевима насталим у систему функционисања здравства али и да се санирају оштећења настала услед дотрајалости објекта. Затечено стање изискује побољшање вертикалне и хоризонталне комуникације, унапређење његове приступачности особама са инвалидитетом и доградњу објекта за потребе хитне службе, првенствено несметани прилаз санитетским возилом. 

 

Пројектом је предвиђено увођење нових просторија у виду соба за тимске сестре које се налазе између две ординације и имају директу повезаност са чекаоницама у ходнику, а све у циљу побољшања комуникације на релацији пацијент-сестра-доктор. Новопројектно стање подразумева и рационализовање постојећих одељења, тачније тренутних корисних површина унутар објекта. За потребе Хитне службе планирана је доградња једног дела зграде у склопу чега ће бити изграђен и панорамски лифт. 

 

У оквиру реконструкције објекта извшиће се и комплетна замена унутрашње и спољашње столарије, унапређење термичког омотача, замена кровне конструкције и кровног покривача, као и комплетно нова фасада и олучне вертикале. По завршетку реконструкције централне зграде у плану је и реконструкција Стационара.

 

Очекује се да ће радови трајати наредних годину дана.

 

 

Деспотовац коначно добија комплетно реконструисану Техничку школу

Почели су грађевински радови на реконструкцији, санацији и адаптацији зграде Техничке школе у Деспотовцу. Радови подразумевају замену кровне и таванске конструкције као и кровног покривача, рушење неких постојећих преградних зидова и израду нових услед промене функција појединих просторија, комплетну израду фасаде, скидање и демонтажу постојећих подова и израду нових, потпуно нову хидро и термо изолацију и измену ентеријера објекта.

Извођење радова финансира Влада Републике Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима. Општина Деспотовац је финансирала израду пројектно-техничке документације, прибављање свих потребних дозвола и сагласности, нове прикључке на комуналну инфраструктуру као и обезбеђивање стручних надзора на извођењу радова.

Очекује се да ће ђаци наредну школску годину почети у новим учионицама а праксу стицати у савремено опремљеном ресторану.

 

 

Саопштење за јавност заменика председника Општине Деспотовац, Ненада Јовановића, поводом физичког напада на председника Општине Деспотовац Николу Николића

 

На основу полицијског извештаја и сведочења људи који су брзо пристигли на место догађаја, председник Општине Деспотовац, Никола Николић, је синоћ, 2.октобра око 20.30 часова физички нападнут од стране непознатог маскираног лица у свом дворишту у Миливи када се са супугом и троје деце враћао из Деспотовца. Не обазирући се на чланове породице, нападач у фантомци је гвозденом цеви ударио више пута Николића у главу наневши му озбиљне повреде на глави и лицу. Упркос изненадном нападу, Николић је изузетном прибраношћу успео да ухвати нападача и после дуже борбе са њим дочека полицијску патролу која га је лишила слободе. На место догађаја убрзо је пристигла и медицинска екипа хитне помоћи која је Николића одвезла на Одељење неурохирургије Опште болнице у Ћуприји где је хоспитализован и задржан на даље лечење.

 

Зарад истине, пошто постоји сумња да се ради о покушају убиства, јер је починилац од раније познат полицији а и због бруталности напада наочиглед супруге и троје малолетне деце, Општинско веће Општине Деспотовац тражи од надлежних органа и служби хитно предузимање неопходних активности и мера како би нападач и његови налогодавци били адекватно санкционисани, а јавност детаљно упозната са овим случајем.

 

 

Конференција за медије поводом предстојећих „26. Дана српскога духовног Преображења“

Поводом „26.Дана српскога духовног преображења“, манифестације која се у Деспотовцу одржава од 19-28. августа у част Деспота Стефана Лазаревића, у свечаној сали Народне библиотеке „Ресавска школа“, одржана је Конференција за медије. О значају манифестације и овогодишњем програму на Конференцији су говорили председник Организационог одбора Момчило Вуксановић-Мома Брада, заменик председника општине Деспотовац, Ненад Јовановић, помоћник председника општине Деспотовац Горан Милојковић, директорка Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“, Влатка Миленковић и директорка Библиотеке „Ресавска школа“, Санела Симић.

Након детаљног упознавања и читања програма, представницима медија, први се обратио председник Организационог одбора манифестације, Момчило Вуксановић који је казао да је и ове године, као и претходних програм конципиран и намењен свим генерацијама, као и да су програмом обухваћени различити облици културног стваралаштва и образовања у целини-тежња за преображењем. Током излагања Момчило је апеловао на грађане да буду добри домаћини свим гостима који долазе у Горњу Ресаву.

Двадесет шест година Деспотовац је домаћин једне републичке манифестације која је последњих година употпуњена манифестацијом, витешким турниром-Just out, казао је у свом обраћању заменик председника општине Деспотовац, Ненад Јовановић.

„Потрудили смо се да и ове године програм буде на високом нивоу, са тежњом његовог обогаћивања садржајима који би посетиоцима били интересантни. Очекујемо велики број људи на манифестацији. Све установе и предузећа су у посебном режиму функционисања како би смо били добри домаћини и оставили позитиван утисак на госте и посетиоце“, додао је Јовановић. На крају свог излагања заменик је истакао да ће манифестацији присуствовати помоћник Министра за културу и информисање Републике Србије, Славица Трифуновић.

Помоћник председника општине Деспотовац, Горан Милојковић присутне је подсетио на значај ове манифестације и истакао да је ове године Деспотовац, а и Србија у знаку обележавања шест векова од завршетка изградње Манасије.

„Сви смо срећни и поносни што живимо на овом простору и што је Деспот одабрао да баш овде направи ту задужбину, баштинимо један споменик у историји културе вредан пажње и ми се и овом манифестацијом спремамо за обележавање тог јубилеја“, истакао је Милојковић и позвао све грађане да од 19-28. августа, дођу у Ресаву.

Програм је дуго и пажљиво припреман, са циљем да задовољи укусе суграђана и гостију, сматра директорка Центра за културу, Влатка Миленковић.

„Реч је о програмима високог уметничког домета, намењен свим грађанима, чији је циљ да едукују. Када је говоримо о улози Центра за културу, у склопу манифестације биће отворене три изложбе у нашој Галерији, а наша установа је ту и да пружи техничку подршку како у организовању ове манифестације, тако и манифестације Just out“, објашњава госпођа Миленковић.

У име суорганизатора манифестације, Народне библиотеке „Ресавска школа“, обратила се директорка ове установе Санела Симић, која је говорила о програмима који се током манифестације одржавају у овој културној установи. Посебан акценат она је ставила на научни скуп који је саставни део ове манифестације.

„То је једна драгоценост о којој можда не знамо довољно или просто, не посвећујемо довољно простора и времена, јер те кад погледате ту једну сад комплетну библиотеку књига односно зборника, које су остале након свих научних скупова одржаваних у оквиру Дана српскога духовног преображења, тек тада постајемо свесни колико је то национално благо и колико је то што ми организујемо овде деценијама, један немерљив допринос домаћим хуманистичким наукама“, истакла је директорка Симић. Према њеним речима, Научни скуп „Средњи век у српској историји, књижевности и уметности“, јединствен је на српском националном подручју. Једна од подтема овогодишњег научног скупа  је  и шест векова од завршетка радова на изградњи Манастира Манасије. Научни скуп траје два дана, а окупиће 17 излагача, који су ове године посебно одабрани и селектирани. Поред научног скупа, она је објаснила да ће већ другог дана након отварања манифестације у понедељак, бити промовисан зборнк са прошлогодишњег научног скупа, као и да ће у току манифестације, у библиотеци бити одржано представљање књиге и предавање проф. др Оливера Томића посвећено Манасији, затим трибина посвећена обележавању „Два века од првог издања Вуковог Српског рјечника“ и књижевно вече са Пером Зупцем.

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>


 

home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat