НАСЛОВНА О ДЕСПОТОВЦУ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ ОПШТИНЕ ИЗБОРИ 2020 ВЕСТИ КОНТАКТVesti

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ

-ЕЛЕКТРОНСКА ПИЈАЦА СРБИЈЕ-

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Јагодина вас позива да са нама учествујете по питању помоћи продаје пољопривредних производа наших регистрованих пољопривредних произвођача јер ћемо покушати да их повежемо са потенцијалним купцима. 

 
Осим постојећег порталa
http://www.agroponuda.com, сада је у функцији Електронска пијаца Србије https://pijaca.minpolj.gov.rs.

 

За сада је неопходно да се произвођачи сами пријаве на наведену апликацију. 

 

Објављивање понуда је бесплатно, само је потребно да се пољопривредници јаве саветодавцима Пољопривредне саветодавне и стручне службе Јагодина позивом на телефон 035/822-19-31, мејлом на адресу Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. или слањем поруке на нашој Facebook страници PSSS Jagodina. 

  

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Јагодина 

 

 

У ДОМУ ЗА СТАРА ЛИЦА У ДЕСПОТОВЦУ ПРЕДУЗЕТЕ СВЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ

Докторка Снежана Величковић, координатор Амбуланте за респираторне инфекције, обишла је дом за стара лица Центра за социјални рад и запослене упознала са препорукама и додатним мерама заштите од вируса COVID-19. С обзиром на тренутно стање и епидемиолошку ситуацију, поштујући забрану уласка у геронтолошку установу, докторка је ово предавање одржала у дворишту установе, где су биле испоштоване све прописане мере заштите.

Докторка је на самом почетку нагласила да нема места паници, али је свакако потребан опрез, па је у сладу са тиме потребно појачати хигијенски надзор. То практично значи свакодневно проветравање и одржавање хигијене опреме и простора у коме бораве корисници и запослени, као и коришћење адекватних заштитиних материјала и и дезинфекционих средстава. Такође, то подразумева и појачану контролу и редовно прање руку свих корисника и запослених, чешћу проверу здравственог стања корисника, али и избегавање активности у којима учествује већи број људи. С обзиром да корисници ове установе спадају у категорију најризичнијих и најугроженијих, када је у питању корона вирус, докторка је говорила о свим превентивним мерама које требају бити спроведене како би се они најадекватније заштитили.

„Једини начин на који вирус може доспети у дом за стара лица јесте преко радника. У обавези сте да имате посебно одело које носите на послу, а које може да се пере на 60 или 95 степени. Такође, потребно је да имате посебну обућу коју носите на послу, а која је од материјала који може да се дезинфикује алкохолом или једнопроцентним раствором варикине. Обавезно носите маске и рукавице, посебно када сте у контакту са корисницима, али и са колегама“, навела је докторка Снежана, и још једном замолила све присутне да се строго придржавају мера које је преписало ресорно Министарство, као Влада Републике Србије.

Директорка Центра за социјални рад – Данијела Лукић, рекла је да је стање у дому за сада мирно, да установа ради регуларно и да су све мере испоштоване. Пратимо и поштујемо препоруке и мере Министарства, за сада је ситуација стабилна, сви запослени су предани свом послу и сви озбиљно схватамо ситуацију. Добили смо сву неопходну заштитну опрему, опремили смо и изолациони простор, како бисмо могли превентивно да реагујемо ако за тим буде било потребе. Захвалила бих се Дому здравља и докторки Снежани Величковић која нас је данас упознала са неким додатним мерама које би могли да спроведемо, локалној самоуправи на неизмерној подршци коју нам пружају, а посебно Штабу за ванредне ситуације на челу са Николом Николићем, који је омогућио да најугроженије породице са територије општине Деспотовац добију помоћ у виду пакета, чија је расподела још увек у току, наводи директорка Данијела Лукић.

 

 

СРЕДСТВА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ У СВИМ МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ

Обавештавамо грађане општине Деспотовац да је данас КСПтан" ЈП Деспотовац поставило канистере са раствором за дезинфекцију у месним заједницама које до сада нису биле снабдевене овим средством.

Молимо грађане да узму количину течности колико год мисле да им је потребно, с обзиром да ће се канистери допуњавати на дневном нивоу. Позивамо управнике зграда да обезбеде улазе у стамбене зграде, тако што ће поставити сунђере натопљене дезинфекционим средством, како би станари дезинфиковали обућу приликом уласка у зграду. Такође, станари су у обавези да организују дезинфекцију ходника и степеништа, односно свих заједничких просторија.

Ово је још једна у низу превентивних мера које спроводи ово предузеће у сарадњи са локалном самоуправом, а све у циљу спречавања ширења корона вируса.

 

 

ИЗДАВАЊЕ ДОЗВОЛА ЗА КРЕТАЊЕ ТОКОМ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА

Општинска управа Деспотовац започиње процес издавања дозвола за кретање лица у време трајања мере ограничења и забране кретања који важе за време ванредног стања. Захтеве за одобрење кретања у овом периоду могу поднети:

- особе које пружају услуге помоћи у кући, односно услугу социјалне заштите - лица која пружају услуге директно уговорене помоћи између две особе,

- особе које пружају услуге социјалне заштите - персонални асистенти,

- родитељи којима је правноснажном судском пресудом регулисано виђење детета, односно преузимање и враћање детета од једног родитеља у време трајања полицијског часа и потребна им је дозвола да дете преузме или врати у термину одређеном судском пресудом.

Све захтеве као и документцију којом се доказује оправданост захтева, грађани могу доставити Општинској управи Деспотовац на е-мејл адресу: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. , или послати поштом на адресу:

Општинска управа Деспотовац, Милосава Здравковића Ресавца бр.4, 35213 Деспотовац.

Контакт телефон за све информације: 064/877-47-32, радним данима од 08-13 часова.

 

САОПШТЕЊЕ РУКОВОДСТВА ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ

Председник општине Деспотовац и командант Штаба за ванредне ситуације Никола Николић.

 

„Улазимо у четврту недељу ванредне ситуације на територији Републике Србије. Штаб за ванредне ситуације општине Деспотовац је до сада имао изузетно добре резултате у свом раду, тренутно имамо само три забележена случаја оболелих од корона вируса, и ми се трудимо као локална самоуправа да спроведемо најефикасније мере како се не би повећао број оболелих.

Оно чиме бих се ја посебно позабавио јесу наши пољопривредници, који би сада требало да обављају своје пољопривредне радове, као и проблем затворене пијаце, односно немогућности људи да купе расаде за своје баште. Ми смо први у Србији организовали „Електронску пијацу“ на фејсбук профилу Градских Вести, и тиме направили могућност да наши људи оставе своје податке и списак пољопривредних производа које продају, као и садница расада. С обзиром да је сада време пољопривредних радова, а имамо и двадесетчетворочасовни полицијски час, људи имају проблем да обаве своје радове на пољопривредном земљишту, па ја испред Штаба морам да напоменем да смо сви у обавези да поштујемо одлуке Владе Републике Србије, али полиција је до сада имала разумевања за наше пољопривреднике, па им нису правили проблеме, нити спроводили било каква санкционисања. По препоруци Министарства пољопривреде Министарство полиције има разумевања за сада, али молим наше грађане да не злоупотребљавају то“, наводи Никола Николић.

Председник општине је напоменуо да пољопривредници могу захтев за дозволу за кретање да поднесу електронским путем, као и то да могу да одштампају послати захтев и да се тако крећу, док не стигне дозвола, која зна некада и да касни. Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку, којом ће се најугроженијим категоријама становништва, односно људима који немају никаквих примања помоћи у виду пакета са потребним намирницама, и да локална самоуправа неће никога од њих препустити самом себи.

Председник се захвалио свима који су помогли у најтежој ситуацији, удружењима жена из Стењевца, Плажана и Ресавице које су шиле заштитне маске, "Јумку" у Ресавици, односно свим запосленим женама тамо које су у две смене шиле како маске тако и заштитна одела за медицинске раднике, свим грађанима, како онима који живе овде, тако и у иностранству, који су донирали средства Дому здравља и тиме омогућили набавку додатне заштитне опреме. Захвалио се и волонтерима – грађанима, који су снабдевали своје најстарије суграђане и били на располагању свима онима којима је то оправдано било потребно.

Председником Скупштине општине Деспотовац, доктор Златко Марјановић саопштио је да према јединим званичним подацима Завода за јавно здравље у Ћуприји, на територији наше општине имамо троје оболелих од вируса COVID-19.

 

“Напомињем да један од оболелих није долазио на територију општине Деспотовац, већ живи у једној од околних општина. Сви оболели су стабилни, њихове породице су у самоизолацији, тако да не постоји додатна бојазност за грађане општине Деспотовац. Хтео бих да се захвалим свим грађанима општине Деспотовац зато што поштују одлуке и препоруке Владе Републике Србије, и зато што су схватили озбиљност ове ситуације јако су дисциплиновани, и због тога свега ми, могу слободно да кажем, имамо овако позитивну ситуацију у нашој општини. Велику захвалност дугујем менаџменту Дома здравља, свим запосленима, посебно радницима у новоотвореном респираторном центру који дају свој максимум. То су наши хероји, сви они су схватили тежину ситуације у којој се налази не само наша општина, не само наша држава, него нажалост и читав свет. Сви заједно дајемо свој максимум, почев од Јавног комуналног предузећа, до свих других установа, тако да грађани наше општине не треба да се боје, али их молим да поштују све препоруке Владе Републике Србије и да остану код својих кућа.

Врло често у неким медијима имамо неке дезинформације, што често нажалост утиче на све наше грађане, зато бих им препоручио да прате званичне сајтове општине Деспотовац, Градске Вести Деспотовац и ТВ Ресаву, где могу чути све оно што је тачно. Такође, захвалио бих се још једном свим грађанима општине Деспотовац зато што поштују све мере које је прописала Влада Републике Србије, тако да према подацима које имамо из Полицијске станице ми до сада нисмо имали кршења полицијског часа“, наводи Председник скупштине општине Деспотовац, доктор Златко Марјановић.

Председник СО Деспотовац је навео да су наши грађани јако дисциплиновани, па све службе у Дому здравља немају проблема и функционишу регуларно. Искористио бих прилику да се захвали свим добротворима, како приватним предузетницима, тако и грађанима општине Деспотовац који су овде, али и који су на привременом раду у иностранству, који су много помогли у опремању здравствених радника, као и предузећу "Јумко", које је сашило све заштитне униформе, па су Дом здравља, болница, екипе службе хитне медицинске помоћи, запослени у гаражи и у свим осталим службама адекватно заштићени.

На крају Председник скупштине општине Деспотовац се захвалио Градским Вестима Деспотовац, ТВ Ресави, као и свим осталима који објективно извештавају о тренутној ситуацији у општини Деспотовац.

 

„Оно што је најбитније сада да кажем јесте да је комуникација Штаба за ванредне ситуације и месних заједница, односно повереника штаба – председника Савета месних заједница изузетна, функционише свакодневно и беспрекорно. Подељен је огроман број маски, који су председници месних заједница поделили, пре свега у продавницама у свом месту као и волонтерима који достављају намирнице најстаријим суграђанима. У протеклој недељи у две трећине месних заједница постављене су и цистерне са средством за дезинфекцију, које наши грађани могу да користе за дезинфекцију како дворишта, тако и свега онога што се прља у домаћинству. Преостала трећина месних заједница ће такође добити ово средство у наредном периоду, нове цистерне су наручене, па се надамо да ће већ у току ове недеље бити постављене у центру месних заједница“ наводи заменик прдседника општине Деспотовац Ненад Јовановић и заменик команданта Штаба за ванредне ситуације.

 

Директор Јавног комуналног предузећа „Стан“, је свим људима са територије наше општине пожелео добро здравље и пуно среће у превазилажењу епидемиолошке ситуације која је задесила свет, државу, али и нашу општину.

 „У овом тренутком ми у општини Деспотовац, на челу са руководством општине Деспотовац и председником Николом Николићем смо предузели све мере да би заштитили наше грађане и да би сузбили вирус који влада, и који немилосрдно односи животе. Комунално јавно предузеће се бави дистрибуцијом воде и до сада нисмо имали никаквог проблема, а све хаварије које се десе у току дана су благовремено отклоњене. Такође, ово предузеће врши дезинфекцију јавних површина три пута недељно, као и свих стамбених објеката, односно улаза у стамбене зграде, као и свих осталих јавних просторија, као још једну од мера против ширења корона вируса. Поставили смо и бидоне са раствором хипохлорита, које грађани могу да узму и изврше дезинфекцију приватних површина. Све ово што чинимо, чинимо у сарадњи са локалном самоуправом, а све са жељом да наши грађани буду максимално заштићени, наводи директор КСП "Стан" ЈП Деспотовац Владан Јовковић.

 

СПИСАК ПРОДАВНИЦА КОЈЕ ЋЕ РАДИТИ ПЕТКОМ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

ОД 04:00 ДО 07:00 ЧАСОВА

ДЕСПОТОВАЦ

1. “МЕРИЛЕНД“ Д.С. Лазаревића

2. “ДЕСКОМ“ код Цркве

3. “СТИНГ“ Д.С. Лазаревића

4.  "С.И. МАРКЕТ" Раде Миљковић

5. “ЧАРШИЈА“ Д.С. Лазаревића

6. “КРСТИЋ“ код Техничке школе

РЕСАВИЦА

1. СТР„АДА“

ПЛАЖАНЕ

1. "МАЈА КОМЕРЦ"

2. “КРСТИЋ“

МЕДВЕЂА

1. СТР „ВИКТОР“

ВЕЛИКИ ПОПОВИЋ

1.“СТР ДАВИДОВ“

2.“МАРИЈА"

3.“КРСТИЋ“

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>


home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat