НАСЛОВНА О ДЕСПОТОВЦУ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ ОПШТИНЕ ИЗБОРИ 2020 ВЕСТИ КОНТАКТVesti

ИЗДАВАЊЕ ДОЗВОЛА ЗА КРЕТАЊЕ ТОКОМ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА

Општинска управа Деспотовац започиње процес издавања дозвола за кретање лица у време трајања мере ограничења и забране кретања који важе за време ванредног стања. Захтеве за одобрење кретања у овом периоду могу поднети:

- особе које пружају услуге помоћи у кући, односно услугу социјалне заштите - лица која пружају услуге директно уговорене помоћи између две особе,

- особе које пружају услуге социјалне заштите - персонални асистенти,

- родитељи којима је правноснажном судском пресудом регулисано виђење детета, односно преузимање и враћање детета од једног родитеља у време трајања полицијског часа и потребна им је дозвола да дете преузме или врати у термину одређеном судском пресудом.

Све захтеве као и документцију којом се доказује оправданост захтева, грађани могу доставити Општинској управи Деспотовац на е-мејл адресу: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. , или послати поштом на адресу:

Општинска управа Деспотовац, Милосава Здравковића Ресавца бр.4, 35213 Деспотовац.

Контакт телефон за све информације: 064/877-47-32, радним данима од 08-13 часова.

 

САОПШТЕЊЕ РУКОВОДСТВА ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ

Председник општине Деспотовац и командант Штаба за ванредне ситуације Никола Николић.

 

„Улазимо у четврту недељу ванредне ситуације на територији Републике Србије. Штаб за ванредне ситуације општине Деспотовац је до сада имао изузетно добре резултате у свом раду, тренутно имамо само три забележена случаја оболелих од корона вируса, и ми се трудимо као локална самоуправа да спроведемо најефикасније мере како се не би повећао број оболелих.

Оно чиме бих се ја посебно позабавио јесу наши пољопривредници, који би сада требало да обављају своје пољопривредне радове, као и проблем затворене пијаце, односно немогућности људи да купе расаде за своје баште. Ми смо први у Србији организовали „Електронску пијацу“ на фејсбук профилу Градских Вести, и тиме направили могућност да наши људи оставе своје податке и списак пољопривредних производа које продају, као и садница расада. С обзиром да је сада време пољопривредних радова, а имамо и двадесетчетворочасовни полицијски час, људи имају проблем да обаве своје радове на пољопривредном земљишту, па ја испред Штаба морам да напоменем да смо сви у обавези да поштујемо одлуке Владе Републике Србије, али полиција је до сада имала разумевања за наше пољопривреднике, па им нису правили проблеме, нити спроводили било каква санкционисања. По препоруци Министарства пољопривреде Министарство полиције има разумевања за сада, али молим наше грађане да не злоупотребљавају то“, наводи Никола Николић.

Председник општине је напоменуо да пољопривредници могу захтев за дозволу за кретање да поднесу електронским путем, као и то да могу да одштампају послати захтев и да се тако крећу, док не стигне дозвола, која зна некада и да касни. Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку, којом ће се најугроженијим категоријама становништва, односно људима који немају никаквих примања помоћи у виду пакета са потребним намирницама, и да локална самоуправа неће никога од њих препустити самом себи.

Председник се захвалио свима који су помогли у најтежој ситуацији, удружењима жена из Стењевца, Плажана и Ресавице које су шиле заштитне маске, "Јумку" у Ресавици, односно свим запосленим женама тамо које су у две смене шиле како маске тако и заштитна одела за медицинске раднике, свим грађанима, како онима који живе овде, тако и у иностранству, који су донирали средства Дому здравља и тиме омогућили набавку додатне заштитне опреме. Захвалио се и волонтерима – грађанима, који су снабдевали своје најстарије суграђане и били на располагању свима онима којима је то оправдано било потребно.

Председником Скупштине општине Деспотовац, доктор Златко Марјановић саопштио је да према јединим званичним подацима Завода за јавно здравље у Ћуприји, на територији наше општине имамо троје оболелих од вируса COVID-19.

 

“Напомињем да један од оболелих није долазио на територију општине Деспотовац, већ живи у једној од околних општина. Сви оболели су стабилни, њихове породице су у самоизолацији, тако да не постоји додатна бојазност за грађане општине Деспотовац. Хтео бих да се захвалим свим грађанима општине Деспотовац зато што поштују одлуке и препоруке Владе Републике Србије, и зато што су схватили озбиљност ове ситуације јако су дисциплиновани, и због тога свега ми, могу слободно да кажем, имамо овако позитивну ситуацију у нашој општини. Велику захвалност дугујем менаџменту Дома здравља, свим запосленима, посебно радницима у новоотвореном респираторном центру који дају свој максимум. То су наши хероји, сви они су схватили тежину ситуације у којој се налази не само наша општина, не само наша држава, него нажалост и читав свет. Сви заједно дајемо свој максимум, почев од Јавног комуналног предузећа, до свих других установа, тако да грађани наше општине не треба да се боје, али их молим да поштују све препоруке Владе Републике Србије и да остану код својих кућа.

Врло често у неким медијима имамо неке дезинформације, што често нажалост утиче на све наше грађане, зато бих им препоручио да прате званичне сајтове општине Деспотовац, Градске Вести Деспотовац и ТВ Ресаву, где могу чути све оно што је тачно. Такође, захвалио бих се још једном свим грађанима општине Деспотовац зато што поштују све мере које је прописала Влада Републике Србије, тако да према подацима које имамо из Полицијске станице ми до сада нисмо имали кршења полицијског часа“, наводи Председник скупштине општине Деспотовац, доктор Златко Марјановић.

Председник СО Деспотовац је навео да су наши грађани јако дисциплиновани, па све службе у Дому здравља немају проблема и функционишу регуларно. Искористио бих прилику да се захвали свим добротворима, како приватним предузетницима, тако и грађанима општине Деспотовац који су овде, али и који су на привременом раду у иностранству, који су много помогли у опремању здравствених радника, као и предузећу "Јумко", које је сашило све заштитне униформе, па су Дом здравља, болница, екипе службе хитне медицинске помоћи, запослени у гаражи и у свим осталим службама адекватно заштићени.

На крају Председник скупштине општине Деспотовац се захвалио Градским Вестима Деспотовац, ТВ Ресави, као и свим осталима који објективно извештавају о тренутној ситуацији у општини Деспотовац.

 

„Оно што је најбитније сада да кажем јесте да је комуникација Штаба за ванредне ситуације и месних заједница, односно повереника штаба – председника Савета месних заједница изузетна, функционише свакодневно и беспрекорно. Подељен је огроман број маски, који су председници месних заједница поделили, пре свега у продавницама у свом месту као и волонтерима који достављају намирнице најстаријим суграђанима. У протеклој недељи у две трећине месних заједница постављене су и цистерне са средством за дезинфекцију, које наши грађани могу да користе за дезинфекцију како дворишта, тако и свега онога што се прља у домаћинству. Преостала трећина месних заједница ће такође добити ово средство у наредном периоду, нове цистерне су наручене, па се надамо да ће већ у току ове недеље бити постављене у центру месних заједница“ наводи заменик прдседника општине Деспотовац Ненад Јовановић и заменик команданта Штаба за ванредне ситуације.

 

Директор Јавног комуналног предузећа „Стан“, је свим људима са територије наше општине пожелео добро здравље и пуно среће у превазилажењу епидемиолошке ситуације која је задесила свет, државу, али и нашу општину.

 „У овом тренутком ми у општини Деспотовац, на челу са руководством општине Деспотовац и председником Николом Николићем смо предузели све мере да би заштитили наше грађане и да би сузбили вирус који влада, и који немилосрдно односи животе. Комунално јавно предузеће се бави дистрибуцијом воде и до сада нисмо имали никаквог проблема, а све хаварије које се десе у току дана су благовремено отклоњене. Такође, ово предузеће врши дезинфекцију јавних површина три пута недељно, као и свих стамбених објеката, односно улаза у стамбене зграде, као и свих осталих јавних просторија, као још једну од мера против ширења корона вируса. Поставили смо и бидоне са раствором хипохлорита, које грађани могу да узму и изврше дезинфекцију приватних површина. Све ово што чинимо, чинимо у сарадњи са локалном самоуправом, а све са жељом да наши грађани буду максимално заштићени, наводи директор КСП "Стан" ЈП Деспотовац Владан Јовковић.

 

СПИСАК ПРОДАВНИЦА КОЈЕ ЋЕ РАДИТИ СУБОТОМ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

ОД 04:00 ДО 07:00 ЧАСОВА

ДЕСПОТОВАЦ

1. “МЕРИЛЕНД“ Д.С. Лазаревића

2. “ДЕСКОМ“ код Цркве

3. “СТИНГ“ Д.С. Лазаревића

4.  "С.И. МАРКЕТ" Раде Миљковић

5. “ЧАРШИЈА“ Д.С. Лазаревића

6. “КРСТИЋ“ код Техничке школе

РЕСАВИЦА

1. СТР„АДА“

ПЛАЖАНЕ

1. "МАЈА КОМЕРЦ"

2. “КРСТИЋ“

МЕДВЕЂА

1. СТР „ВИКТОР“

ВЕЛИКИ ПОПОВИЋ

1.“СТР ДАВИДОВ“

2.“МАРИЈА"

3.“КРСТИЋ“

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Јагодина вас позива да са нама учествујете по питању помоћи продаје пољопривредних производа наших регистрованих пољопривредних произвођача јер ћемо покушати да их повежемо са потенцијалним купцима.
За сада већ функционише портал
http://www.agroponuda.com где могу да објаве понуду пољопривредних производа. Објављивање понуда је бесплатно, само је потребно да се јаве саветодавцима Пољопривредне саветодавне и стручне службе Јагодина позивом на телефон 8221-931, мејлом на адресу Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. или слањем поруке на нашoј facebook страници ПССС Јагодина.

Уколико су пијаце затворене користимо прилику да замолимо све пољопривредне произвођаче са територије Поморавског округа, општине Јагодина, Ћуприја, Параћин, Рековац, Деспотовац и Свилајнац који желе да продају своје пољопривредне производе, да нам доставе своје податке.

Жеља нам је да помогнемо становништву да набави свеже пољопривредне производе (воће, поврће, житарице, жива стока).

Потребно је послати следеће податке: име и презиме носиоца регистрованог пољопривредног газдинства, његов јединствени матични број, број пољопривредног газдинства, адреса, пољопривредни производи који се продају, количина и број телефона.

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Јагодина

 

 УПИС У ПРВИ РАЗРЕД

Поштовани родитељи/други законски заступници будућих првака, због ванредног стања насталог услед болести COVID- 19, пријављивање ученика за упис у први разред деце рођене од 01.03.2013. године до 28.02.2014. године за школску 2020/2021. годину могуће је обавити електронским путем преко Портала еУправа коришћењем Услуге Иисказивање интересовања за упис детета у основну школу „Деспот Стефан Високи“ - Деспотовац.

Родитељи који нису у могућности да на овај начин искажу интересовање за упис у нашу школу моћи ће то да ураде након укидања ванредног стања (доласком у школу) када ће се вршити упис и испитивање деце. 

Сва потребна обавештења биће Вам доступна на улазним вратима школе и сајту школе.

https://euprava.gov.rs/upis-u-osnovnu-skolu

Педагог, Весна Милошевић

тел:035/611-175 сваког радног дана од 8-13h

email: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

 

 

ЗВАНИЧНО САОПШТЕЊЕ ДОМА ЗДРАВЉА ДЕСПОТОВАЦ - Covid19

Поводом појаве дезинформација, које се шире на друштвеним мрежама, установа издаје званично саопштење о тренутном стању броја оболелих од вируса Covid-19 на територији општине Деспотовац.

На територији општине Деспотовац, у претходном периоду, регистрован је један случај оболелог од Covid-19 – Корона вируса, и то код породице чији је један члан дошао из града Београда. На сумњу лекара хитне службе реаговало се тако што је пацијент смештен у ОБ Ћуприја, а породици је прописана кућна изолација. 

Осим овог случаја, појавио се још један оболели и то повезиван са насељем Ресавицa. Како наведена особа, која је оболела, живи на територији општине Ћуприја, као и цела породица наведене особе, а веза са општином Деспотовац је само та што је рођена у општини Деспотовац, тај случај се не убраја у званичну статистику оболелих у општини Деспотовац.

Апелујемо на грађане општине Деспотовац да се понашају у складу са упутствима штаба за ванредне ситуације и упутствима, како Министарства здравља тако и Завода за јавно здравље Ћуприја, као и да избегавају масовна окупљања, шетње у друштву и друге облике дружења више људи на истом месту, док траје ванредна ситуација. 

Грађане општине Деспотовац обавештавамо да је Дом здравља Деспотовац опремљен како стручно тако и у погледу снабдевености опремом, и да су предузете све мере за нормалан рад.

Све службе Дома здравља раде неометано, чак и викендом, и такав режим рада ће се одвијати до краја ванредног стања. 

Молимо грађане да без преке потребе не долазе у Дом здравља, а да и ако треба да дођу, дођу првенствено самостално, без пратње и да буду стрпљиви на улазу, пошто ће на вратима стајати екипа састављена од медицинских техничара и лекара који ће вршити тријажу придошлих пацијената.

Молимо наше пацијенте да посебно у ноћним часовима и викендом што рационалније користе услуге хитне службе, како бисмо евентуално могли да пружимо услуге тешким пацијентима. 

Наиме по Уредби Министарства унутрашњих послова, за време полицијског часа је дозвољено да се сваки болесник транспортује до здравствене установе и то тако што би уз пацијента могле да буду и две особе у пратњи.

Молимо пацијенте да позивају хитну службу искључиво када су тешка стања и када није могуће да пацијент користи сопствени превоз. Упозоравамо да ће сваки позив који нема објективан разлог за интервенцију хитне службе бити третиран и пријављен као кривично дело, а кориснику односно пацијенту ће бити успостављен рачун за долазак медицинске екипе, јер се сви позиви снимају и чуваће се као доказ на суду. 

Овим путем бисмо желели да се јавно захвалимо разним добротворима и донаторима који помажу рад Дома здравља, било да се ради у новчаним прилозима или о понуди услуга које би учинили за Дом. Рад Дома у ванредној ситуацији је значајно унапређен и њиховим доприносом као и учешћем Локалне самоуправе општине Деспотовац.

Унапред се захваљујемо свим будућим донаторима и добротворима на будућим донацијама и услугама. 

Директор Дома здравља Деспотовац,

Дејан Милошевић

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>


home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat