НАСЛОВНА ГЕНЕРАЛНО ВЕСТИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ КОНТАКТ ВЕСТИ ОГЛАСНА ТАБЛА

ТРЕНУТНО НА САЈТУ

 Група Гост
  Гост 1
  Тренутно  1
  Члан  4,361
  Укупно  7,571,160
..................


Конференција за медије поводом предстојећих „26. Дана српскога духовног Преображења“

Поводом „26.Дана српскога духовног преображења“, манифестације која се у Деспотовцу одржава од 19-28. августа у част Деспота Стефана Лазаревића, у свечаној сали Народне библиотеке „Ресавска школа“, одржана је Конференција за медије. О значају манифестације и овогодишњем програму на Конференцији су говорили председник Организационог одбора Момчило Вуксановић-Мома Брада, заменик председника општине Деспотовац, Ненад Јовановић, помоћник председника општине Деспотовац Горан Милојковић, директорка Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“, Влатка Миленковић и директорка Библиотеке „Ресавска школа“, Санела Симић.

Након детаљног упознавања и читања програма, представницима медија, први се обратио председник Организационог одбора манифестације, Момчило Вуксановић који је казао да је и ове године, као и претходних програм конципиран и намењен свим генерацијама, као и да су програмом обухваћени различити облици културног стваралаштва и образовања у целини-тежња за преображењем. Током излагања Момчило је апеловао на грађане да буду добри домаћини свим гостима који долазе у Горњу Ресаву.

Двадесет шест година Деспотовац је домаћин једне републичке манифестације која је последњих година употпуњена манифестацијом, витешким турниром-Just out, казао је у свом обраћању заменик председника општине Деспотовац, Ненад Јовановић.

„Потрудили смо се да и ове године програм буде на високом нивоу, са тежњом његовог обогаћивања садржајима који би посетиоцима били интересантни. Очекујемо велики број људи на манифестацији. Све установе и предузећа су у посебном режиму функционисања како би смо били добри домаћини и оставили позитиван утисак на госте и посетиоце“, додао је Јовановић. На крају свог излагања заменик је истакао да ће манифестацији присуствовати помоћник Министра за културу и информисање Републике Србије, Славица Трифуновић.

Помоћник председника општине Деспотовац, Горан Милојковић присутне је подсетио на значај ове манифестације и истакао да је ове године Деспотовац, а и Србија у знаку обележавања шест векова од завршетка изградње Манасије.

„Сви смо срећни и поносни што живимо на овом простору и што је Деспот одабрао да баш овде направи ту задужбину, баштинимо један споменик у историји културе вредан пажње и ми се и овом манифестацијом спремамо за обележавање тог јубилеја“, истакао је Милојковић и позвао све грађане да од 19-28. августа, дођу у Ресаву.

Програм је дуго и пажљиво припреман, са циљем да задовољи укусе суграђана и гостију, сматра директорка Центра за културу, Влатка Миленковић.

„Реч је о програмима високог уметничког домета, намењен свим грађанима, чији је циљ да едукују. Када је говоримо о улози Центра за културу, у склопу манифестације биће отворене три изложбе у нашој Галерији, а наша установа је ту и да пружи техничку подршку како у организовању ове манифестације, тако и манифестације Just out“, објашњава госпођа Миленковић.

У име суорганизатора манифестације, Народне библиотеке „Ресавска школа“, обратила се директорка ове установе Санела Симић, која је говорила о програмима који се током манифестације одржавају у овој културној установи. Посебан акценат она је ставила на научни скуп који је саставни део ове манифестације.

„То је једна драгоценост о којој можда не знамо довољно или просто, не посвећујемо довољно простора и времена, јер те кад погледате ту једну сад комплетну библиотеку књига односно зборника, које су остале након свих научних скупова одржаваних у оквиру Дана српскога духовног преображења, тек тада постајемо свесни колико је то национално благо и колико је то што ми организујемо овде деценијама, један немерљив допринос домаћим хуманистичким наукама“, истакла је директорка Симић. Према њеним речима, Научни скуп „Средњи век у српској историји, књижевности и уметности“, јединствен је на српском националном подручју. Једна од подтема овогодишњег научног скупа  је  и шест векова од завршетка радова на изградњи Манастира Манасије. Научни скуп траје два дана, а окупиће 17 излагача, који су ове године посебно одабрани и селектирани. Поред научног скупа, она је објаснила да ће већ другог дана након отварања манифестације у понедељак, бити промовисан зборнк са прошлогодишњег научног скупа, као и да ће у току манифестације, у библиотеци бити одржано представљање књиге и предавање проф. др Оливера Томића посвећено Манасији, затим трибина посвећена обележавању „Два века од првог издања Вуковог Српског рјечника“ и књижевно вече са Пером Зупцем.

 

 

 

ОПШТИНА ДЕСПОТОВАЦ ПОСТАЛА ВЛАСНИК ФАБРИКЕ „БЕКО“

 

09.08.2018. године - Председник Општине Деспотовац Никола Николић потписао је јутрос уговор о купопродаји имовине стечајног дужника – предузећа за промет и производњу „РЕСАВИЦА“ ДП. За то је издвојено 3,1 милиона динара а примопредаја ће се обавити током сутрашњег дана.

 

Холдинг компанија памучни комбинат „YUMCO“ из Врања упутила је Општини Деспотовац писмо о намерама за отварање новог погона за производњу униформи за полицију и војску, те ће се, по свему судећи, обнова текстилне индустрије у општини Деспотовац одвијати у том смеру.

 

Да подсетимо, Привредни суд у Крагујевцу донео је 31. марта 2011. године Решење о банкротсву поменуте фабрике у Ресавици. Општина Деспотовац је 19. јуна ове године упутила стечајном управнику своју понуду која је, након испуњавања свих осталих потребних услова, довела до куповине.

 

АКЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА ДЕСПОТОВАЦ ЗА ДЕЦУ ИЗ ПОРОДИЦА КОЈЕ СУ ПРИМАОЦИ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ

 

Црвени крст Деспотовац је у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ЈП Инфостан из Београда, организовао десетодневно летовање у одмаралиште Црвеног крста Србије, у Баошић у Црној Гори, за двадесет пет детета породица из удаљених средина општине Деспотовац, које су примаоци хуманитарне помоћи. Деца су на море кренула 01. августа 2018. године са платоа испред Центра за културу у Деспотовцу, а испратио их је и и испред општине уручио пакетиће потпредседник општине, Ненад Јовановић:

 

 „Морам да напоменем да су то у већини случајева деца која нису имала прилике да оду на море и нама је из тог разлога изузетна част што чинимо преседан кад су такве ствари у питању, ми смо као одговорна локална самоуправа на захтев и идеју Црвеног крста одлучили да скромним прилогом помогнемо ову акцију, донирали смо скромне ланч пакете за децу како би им се нашло успут, јер они тамо имају обезбеђено апсолутно све за време боравка. Ја лично сматрам да овакве и сличне акције треба подржати увек и ми ћемо то као локална самоуправа увек подржати“.

 

 

 

 

ГИЗ ПРУЖА ПОДРШКУ ЛОКАЛНИМ ВЛАСТИМА У СРБИЈИ

Заменик председника Општине Деспотовац Ненад Јовановић, као представник наше општине, присуствовао је званичном потписивању Споразума о сарадњи 17 локалних самоуправа и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) на реализацији пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)“

19.06.2018. године – Потписивање Споразума одржано је четвртак, 7. јуна, текуће године и реч је о подршци коју ће општине добити у процесу успостављања одрживих система управљања отпадом у складу са најбољим европским праксама. До краја 2020. године, ГИЗ ће пружати техничку и стручну помоћ локалним самоуправама у унапређењу система управљања отпадом у циљу ублажавања климатских промена и то применом циркуларне економије. У реализацији ће учествовати 17 локалних самоуправа: Нови Сад, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Врбас, Беочин, Темерин, Србобран, Жабаљ, Лапово, Баточина, Рача, Деспотовац, Крушевац, Александровац, Брус, Варварин и Ћићевац.

У наредне 3 године пројекат ће обухватити следеће активности: припрему/ревизију регионалних планова управљања отпадом у одабраним регионима, изградњу постројења за третман биоразградивог отпада, као и унапређење приступа циркуларној економији у области управљања отпадом, узимајући у обзир смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште. Посебан фокус ће бити стављен на формализацију рада неформалних сакупљача отпада, њиховом укључивању у систем и успостављању савремене праксе управљања отпадом, са циљем да се до краја 2020. године отвори одређен број додатних пристојних радних места за социјално угрожене групе.

У сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) искуства из ових пилот региона ће се даље ширити и на остале градове и општине. Пројекат има подршку Министарства за заштиту животне средине.

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>


 

home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat