НАСЛОВНА ГЕНЕРАЛНО ВЕСТИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ КОНТАКТ ВЕСТИ

ТРЕНУТНО НА САЈТУ

 Група Гост
  Гост 1
  Тренутно  1
  Члан  4,361
  Укупно  7,332,572
..................


АКЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА ДЕСПОТОВАЦ ЗА ДЕЦУ ИЗ ПОРОДИЦА КОЈЕ СУ ПРИМАОЦИ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ

 

Црвени крст Деспотовац је у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ЈП Инфостан из Београда, организовао десетодневно летовање у одмаралиште Црвеног крста Србије, у Баошић у Црној Гори, за двадесет пет детета породица из удаљених средина општине Деспотовац, које су примаоци хуманитарне помоћи. Деца су на море кренула 01. августа 2018. године са платоа испред Центра за културу у Деспотовцу, а испратио их је и и испред општине уручио пакетиће потпредседник општине, Ненад Јовановић:

 

 „Морам да напоменем да су то у већини случајева деца која нису имала прилике да оду на море и нама је из тог разлога изузетна част што чинимо преседан кад су такве ствари у питању, ми смо као одговорна локална самоуправа на захтев и идеју Црвеног крста одлучили да скромним прилогом помогнемо ову акцију, донирали смо скромне ланч пакете за децу како би им се нашло успут, јер они тамо имају обезбеђено апсолутно све за време боравка. Ја лично сматрам да овакве и сличне акције треба подржати увек и ми ћемо то као локална самоуправа увек подржати“.

 

 

 

 

ГИЗ ПРУЖА ПОДРШКУ ЛОКАЛНИМ ВЛАСТИМА У СРБИЈИ

Заменик председника Општине Деспотовац Ненад Јовановић, као представник наше општине, присуствовао је званичном потписивању Споразума о сарадњи 17 локалних самоуправа и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) на реализацији пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)“

19.06.2018. године – Потписивање Споразума одржано је четвртак, 7. јуна, текуће године и реч је о подршци коју ће општине добити у процесу успостављања одрживих система управљања отпадом у складу са најбољим европским праксама. До краја 2020. године, ГИЗ ће пружати техничку и стручну помоћ локалним самоуправама у унапређењу система управљања отпадом у циљу ублажавања климатских промена и то применом циркуларне економије. У реализацији ће учествовати 17 локалних самоуправа: Нови Сад, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Врбас, Беочин, Темерин, Србобран, Жабаљ, Лапово, Баточина, Рача, Деспотовац, Крушевац, Александровац, Брус, Варварин и Ћићевац.

У наредне 3 године пројекат ће обухватити следеће активности: припрему/ревизију регионалних планова управљања отпадом у одабраним регионима, изградњу постројења за третман биоразградивог отпада, као и унапређење приступа циркуларној економији у области управљања отпадом, узимајући у обзир смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште. Посебан фокус ће бити стављен на формализацију рада неформалних сакупљача отпада, њиховом укључивању у систем и успостављању савремене праксе управљања отпадом, са циљем да се до краја 2020. године отвори одређен број додатних пристојних радних места за социјално угрожене групе.

У сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) искуства из ових пилот региона ће се даље ширити и на остале градове и општине. Пројекат има подршку Министарства за заштиту животне средине.

 

 

ПОЉОПРИВРЕДНА САВЕТОДАВНА И СТРУЧНА СЛУЖБА ЈАГОДИНА

ОБАВЕШТАВА

 

Регистрована пољопривредна газдинства да је у току прикупљање узорака за бесплатну контролу плодности земљишта на територији Поморавског округа.

Право на бесплатну контролу плодности земљишта има носилац или члан комерцијалног породичног пољопривредног газдинства у активном статусу и то на парцелама у власништву и уписаних у Регистар као и закупац пољопривредног земљишта у државној својини који је уписао парцеле узете у закуп.

Подсећамо сва регистрована пољопривредна газдинства да је Агрохемијску анализу земљишта обавезно урадити бар једном у 4 године.

Узорци се могу узети са парцела од I до V, односно VII катастарске класе (на подручју са отежаним условима). Број узорака са једног газдинства може износити највише 10.

Уз узорке је потребно приложити из Управе за Трезор:

1.Потврду о активном статусу пољопривредног газдинства за 2018.годину 

2.Сетвену структуру за 2018.годину

Пре самосталног узорковања земљишта обавезно се обратити ПССС Јагодина ради ближих упутстава.

ПССС Јагодина, Капетана Коче 21, Јагодина

Контакт телефон: 035 / 8221 - 931 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ЈАВНОМ ПОЗИВУ

ЗА ИЗБОР КОРИСНИКА ЗА ДОДЕЛУ ПОМОЋИ ЗА РЕШАВАЊЕ СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ИЗБЕГЛИЦА ПРИ КУПОВИНИ ДВЕ СЕОСКЕ КУЋЕ СА ОКУЋНИЦОМ И ДОДЕЛЕ ПАКЕТА ПОМОЋИ 

Општина Деспотовац обавештава избеглице и бивше избеглице које су услед догађаја из периода 1991.године до 1995. године, стекле статус избеглице које живе у колективним центрима или неком другом виду колективног смештаја, формалног или неформалног и угрожене избеглице у приватном смештају и бивше носиоце станарског права, а које су баз трајног решења у земљи порекла или Републици Србији, а све према утврђеним критеријумима угрожености,  да ће јавни позив за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица при куповини две сеоске куће са окућницом и доделу пакета помоћи, у оквиру Регионалног стамбеног програма, Стамбени програм у Републици Србији, потпројекат 4 – сеоске куће ( у даљем тексту: Јавни позив), бити објављен дана 04.07.2018.године на огласним таблама општине Деспотовац и месних заједница општине, као и на интернет презентацији општине www.despotovac.rs  и Комесаријата за избеглице и миграције www.kirs.gov.rs

Помоћ је бесповратна и одобрава се за решавање стамбених потреба избеглица које имају пријављено боравиште/пребивалиште на територији општине Деспотовац кроз куповину сеоске куће са окућницом у максималном износу до 9.500 евра у динарској противредности и доделу пакета помоћи (грађевински материјал и опрема у циљу побољшања услова живота) у максималном износу до 1.500 евра у динарској противредности, по породичном домаћинству.

Изабрани корисник помоћи може додатно да учествује сопственим средствима у реализацији помоћи за решавање стамбених потреба у износу до 50% од износа намењеног за куповину сеоске куће са окућницом која се налази на територији Републике Србије. Предметна сеоска кућа са окућницом мора бити уписана у катастру непокретности, без терета на објекту и земљишту и мора испуњавати основне услове за живот и становање.

Јавни позив траје од 05.07.2018.године до 03.08.2018.године. Све информације у вези поменутог јавног позива заинтересована лица могу добити путем телефона 035 613 693 или код општинског повереника за избеглице, адреса Милосава Здравковића Ресавца бр.4, 35 213 Деспотовац, канцеларија бр.7.

 

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА ПОДРЖАЛО ПРОЈЕКАТ „ЏАСТ-АУТ“

 

 

24.05.2018. године – Туристичко-спортска организација Деспотовац потписала је уговор са Министарством трговине, туризма и телекомуникација о суфинансирању пројекта 4. Међународног витешког фестивала „Џаст-аут“ у износу од 4 000 000 динара.

 

Највећи витешки фестивал у овом делу Европе, који се ове године одржава од 24. до 26. Августа, биће посебан и по обележавању 600-годишњице манастира Манасије, једног од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и монументалне задужбине деспота Стефана Лазаревића. У припреми је богат програм активности, између којих и публиковање репринта издања „Манастир Манасија“ из 1928. године, којим је обележен петовековни јубилеј од завршетка изградње манастира. Реализација ове активности је поверена сарадњи између Министарства културе и информисања и деспотовачке Народне библиотеке „Ресавска школа“.

 

Централна свечаност, уз присуство председника Републике Србије Александра Вучића, одржаће се 24. августа управо у Манасији. Очекује се око 100 000 посетилаца.

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>


 

home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat