НАСЛОВНА О ДЕСПОТОВЦУ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ ОПШТИНЕ ИЗБОРИ 2020 ВЕСТИ КОНТАКТVesti

ЗАБРАЊЕНЕ ПОСЕТЕ У СТАЦИОНАРУ

Због актуелне епидемиолошке ситуације, а због превентивних разлога, уведена је мера забране посета пацијентима у стационару Дома здравља у Деспотовцу.

Све информације о пацијентима и раду стационара могу се добити позивом на следеће бројеве: 035/611-090 и 062/612-719.

 

УДРУЖЕНЕ ЖЕНЕ РЕСАВЕ ЈАЧЕ ОД ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

У протеклом периоду, захваћени пандемијом новог вируса КОВИД 19, суочени смо са недостатком појединих материјала и средстава који су неопходни здравственим радницима и грађанима у новонасталим условима. Таква је ситуација и са недостатком заштитниx маски за које се јавља велика потреба, а којих нема довољно, како у нашој земљи, тако и ван ње.

Чланице Удружења жена ,,Златне руке Ресаве" из Стењевца, организовале су се и обратиле Дому здравља Деспотовац са идејом да покрену волонтерску акцију шивења заштитних маски за здравствене раднике и лица ангажована при Центру за помоћ и информације општине Деспотовац. Управа Дома здравља је уз помоћ Локалне самоуправе обезбедила материјал за маске, тако да се након договора и увежбавања, од јутрос започело са шивењем маски.

Екипа градских вести посетила је радне просторије удружења и затекла вредне чланице у марљивом раду.

Златана Димитријевић, члан удружења, је на почетку разговора истакла да им промовисање удружења не треба и да то раде искључиво због препознате потребе. Из тог разлога, истакла је Златана, жене су се брзо организовале и две кројачке машине већ раде у просторијама удружења, док још неколико жена раде код својих кућа. Првог дана, успеле су да сашију 130 маски, које ће већ данас предати Дому здравља.

Маске су изузетног квалитета са дуплом тканином и моћи ће да се употребљавају више пута, с обзиром да је Дом здравља претходно набавио нову машину за прање које ће користити искључиво за маске и заштитна одела, док траје ванредна ситуација, а и након ње. Очекују да ће сваког наредног дана шити све више на дневном нивоу, с обзиром на то да ће им се за викенд придружити још жена, у зависности од обезбеђеног материјала. Рад ће бити организован у две смене где ће једну смену чинити и жене запослене у компанији ,,Јумко" у Ресавици.

Удружење жена ,,Златне руке Ресаве" позивају све жене из општине Деспотовац да следе њихов пример и да помогну на који год начин могу грађанима општине Деспотовац. Нисмо могли.да не приметимо многобројне захвалнице и признања, као и неколико пехара у просторијама удружења што нам говори да су ове жене јако уигране и да као тим функционишу доста дуго. Сличну акцију организовале су и чланице Удружења жена ,,Златни вез" у Плажану о чему ћемо писати у наредном периоду.  

Искористићемо прилику да овим путем позовемо и све наше суграђанке да сашију маске за себе и своје укућане од памучних материјала које имају у кући (нпр. од старе постељине слично), које ће моћи да користе више пута, за разлику од оних једнократних који се купују у апотекама, а које су тренутно у несташици.  На сликама ћете бити у прилици да видите процес израде маски.

 

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ ПОСЕТИО ЦЕНТАР ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ И ПОМОЋ

Данас је председник општине Деспотовац Никола Николић, са директором Дејаном Милошевићем и главном сестром Дома здравља Тањом Марјановић, обишао Центар за помоћ и информације, смештен у просторијама Дома здравља у Деспотовцу. Захвалио се свим члановима овог хуманог тима, запосленима из јавних предузећа, као и волонтерима који тренутно обављају једну веома важну функцију – помажу онима којима је у овој тешкој ситуацији помоћ најпотребнија.

„Локална самоуправа је оформила овај Центар за помоћ и информације у сарадњи са Домом здравља, како би се нашим најстаријим суграђанима изашло у сусрет, односно како би им се доставиле намирнице, лекови и све друго што им је потребно. Да се они не би излагали ризику пошто су најосетљивија категорија становништва, потрепштине ће им достављати тимови Центра за помоћ и информације. Такође, у свим месним заједницама на територији општине Деспотовац оформљени су мини Штабови, па ће мештани истих моћи пре свега помоћ да потраже у свом месту“, наводи Николић и апелује још једном на све наше суграђане да поштују мере које је прописала Влада Републике Србије, пошто је то једини начин за спречавање појаве и ширења вируса. Такође, замолио је све грађане који су дошли из иностранства да се строго придржавају прописаних мера самоизолације, јер на тај начин не штите само себе и своју породицу, већ и целокупно окружење.

Председник је такође навео да су маркети снабдевени, и да је првих дана било проблема са несташицом неких врста намирница због масовне куповине. Тренутно фале средства за дезинфекију, али како наводи и тај ће проблем ускоро бити решен. Такође, наводи да ће се вршити дезинфекција јавних површина и да ће екипе комуналног предузећа бити увек у приправности. Николић се захвалио јавним предузећима који су послали своје запослене у Центар за помоћ и информације, као и волонтерима који су им се добровољно прикључили.

Главна сестра Дома здравља у Деспотовцу Тања Марјановић, која је координатор Центра за помоћ и информације, желела је да истакне да за сада све одлично функционише, да су екипе Центра за помоћ и информације на терену, да се ова сарадња са јавним предузећима показала изузетно и да ће свим суграђанима пружити помоћ која је неопходна. Како каже, посебно је задовољна чињеницом што су људи схватили озбиљност ситуације, па уместо да долазе у Дом здравља и излажу се ризику, зову бројеве Центра за помоћ и информације.

На самом крају, директор Дејан Милошевић је желео нашим грађанима који су дошли из дијаспоре да поручи да су сви они наши људи, да ће бити прихваћени у Дом здравља без обзира што немају здравствено осигурање, јер је циљ да се спречи појава овог вируса на територији наше општине и спрече озбиљније последице.

 

 

ОТВОРЕНА АМБУЛАНТА ЗА ЗАШТИТУ ОД РЕСПИРАТОРНИХ ИНФЕКЦИЈА И "КОРОНА" ВИРУСА

Сва лица која имају следеће симптоме: сув кашаљ, кијање, главобоља, повишена температура, недостатак даха и отежано дисање треба да се јаве исључиво у ову амбуланту.

Амбуланта се налази у малој згради поред стационара – бивша зграда службе хитне помоћи, а радно време је од 07 до 18 часова радним данима, као и суботом и недељом.

Бројеви телефона за информације:

035/611–210, 062/287–883, 062/287–869, 062/617–152

У овој амбуланти пацијенти ће добити све информације о симптомима које имају, бити прегледани и ако је потребно транспортовани у надлежну установу.

Према речима директора установе Дејана Милошевића предузете су све мере у складу са препорукама Министарства здравља Републике Србије, Владе Републике Србије и Републичког фонда за здравствено осигурање.

За више информација на линковима:

https://gradskevesti-despotovac.blogspot.com/

https://www.facebook.com/gradskevesti.despotovac.92

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ O РАДУ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ДЕСПОТОВАЦ У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

На основу Закључка Владе Републике Србије 05 број 53-2561/2020 од 16. марта 2020. године, од уторка, 17. марта  обустављен је рад са странкама на шалтерима Општинске управе Деспотовац.

За све информације грађани се могу обратити писаном поштом, телефоном или мејловима одељењима и службама Општинске управе Деспотовац које настављају са радом на следећем броју телефона и емаил адреси:

Телефон централе: 035/611-002

Е-маил за подношење захтева странака:  Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Остале е-маил адресе служби за информације у вези начина подношења захтева:

Матична служба: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. и  Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Одсек за привреду и јавне делатности: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. и Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Одсек за финансије и буџетске фондове:  Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. и  Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Фонд за пољопривреду општине Деспотовац: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Одељење за инспекцијске послове: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Правобранилаштво општине Деспотовац: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Захтеве и обрасце можете преузети на линку: Обрасци и Захтеви


ОБРАСЦИ И ЗАХТЕВИ


ДЕЧИЈА ЗАШТИТА

1. Захтев за остваривање права на дечији додатак

2. Захтев за остваривање права на накнаду зараде, односно накнаду плате за време породиљског одсуства и осуства са рада

3. Захтев за остваривање права на родитељски додатак мајке

4. Захтев за остваривање права на остале накнаде по основу рођења и неге детета

5. Захтев за доделу једнократне новчане помоћи за опрему новорођенчета

6. Захтев за месечни новчани додатак за треће и четврто дете

7. Захтев за месечни новчани додатак за треће и четврто дете - обнова

8. Захтев за остваривање права на бесплатан боравак детета у предшколској установи


ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕН КУПАЦ

1. Захтев за издавање решења о енергетски угроженом купцу

2. Захтев за издавање решења о енергетски угроженом купцу (чкан 2. став 2. Уредбе)


СУБВЕНЦИЈЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ

2. Захтев - Матичење говеда

3. Захтев - Матичење оваца

4. Захтев - Набавка квалитетних приплодних женских телади отељених у 2020. години

5. Захтев - Набавка квалитетне мушке телади отељених у 2020. години

6. Захтев - За доделу средстава за набавку хране и ветеринарске услуге за остављену женску телад отељену у 2020. години

7. Захтев - За набавку квалитетног проплодног материјала у овчарству - козарству

8. Захтев - За набавку квалитетног приплодног материјала у свињарству

9. Захтев - За набавку нових савремених типова кошница, опреме за пчеларство и набавку селекционих матица пчела

10. Захтев - За набавку сертификованог садног материјала, набавку опреме за наводњавање, набавку специјализоване механизације за обраду и заштиту

11. Захтев - За набавку опреме за пластенике, наводњавање, механизацију и опреме за обављање ратарске производње


РЕГИСТРАЦИЈА СТАМБЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

1. Документа за регистрацију стамбене заједнице


УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНАРСТВО

1. Захтев за издавање Уверења из службене евиденције

2. Захтев за издавање Уверења о старости објекта

3. Захтев за издавање Фотокопије дозволе

4. Захтев за издавање Информације о локацији

5. Захтев за потврђивање Пројекта парцелације - препарцелације

6. Захтев за издаваље Решења о рушењу објекта


 

 

ПРАЊЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЈУ ЈАВНИХ ПОВРШИНА У ДЕСПОТОВЦУ

Обавештавамо грађане да ће сутра од 07:30 часова комунално јавно предузеће "СТАН", због новонастале ситуације вршити прање и дезинфекцију јавних површина у Деспотовцу.

Молимо суграђане да поведу рачуна о паркирању, поготово у фреквентним улицама. Напомињемо да ће се ова превентивна мера спроводити два пута недељно - понедељком и петком, па апелујемо на наше суграђане да тада склоне аутомобиле са улице.

За више информација на линковима:

https://gradskevesti-despotovac.blogspot.com/

https://www.facebook.com/gradskevesti.despotovac.92

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>


home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat