НАСЛОВНА О ДЕСПОТОВЦУ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ ОПШТИНЕ ВЕСТИ КОНТАКТПредседник СО Деспотовац и директор ДЗ Деспотовац PDF Štampaj E-pošta

ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ И ДИРЕКТОРОМ ДОМА ЗДРАВЉА

После завршеног колегијума у Дому здравља у Деспотовцу, попричали смо са председником Скупштине општине Деспотовац, доктором Златком Марјановићем, који је упознао наше грађане са неким подацима и чињеницама. Веома важна и добра вест је и то, да према информацијама Завода за јавно здравље, у тренутку овог интервјуа, још увек немамо ни један забележен случај оболелог од корона вируса на територији општине Деспотовац.

„Само у току овог преподнева позив за интервенције службе кућног лечења је затражило више од тридесет лица, што значи да су наши лекари написали преко тридесет налога за старија лица, где су обично тражена редовна превијања и замена катетера. Хтео бих нашим грађанима да напоменем да, без обзира на забрану кретања која је прописана 18.марта 2020.године, сва старија лица, преко 65 или 70 година, којима је потребна неопходна медицинска помоћ имају право, у пратњи највише два лица, да дођу и ту помоћ затраже у Дому здравља, без да немају симптоме и позитивну епидемиолошку анкету, тако да би онда били третирани на неки другачији начин“- наводи доктор Златко Марјановић, и додаје да људи који имају редовну терапију, а немају никакве тегобе, могу да позову телефоном Дом здравља, да је затраже на тај начин, а да исту преузме неко млађи, или евентуално донесе екипа Центра за помоћ и информације на кућну адресу.

Доктор Марјановић се осврнуо и на рад Јавног комуналног предузећа „СТАН“, па је навео да поред свих оних активности које предузећа обавља свакодневно, уведена је дезинфекција јавних површина, а сутра и прекосутра, односно у четвртак и петак, ручним пумпама без атомизера вршиће се дезинфекција улаза у свим стамбеним зградама у Деспотовцу, због велике концентрације људи. Такође, желео је да помене и друга Јавна предузећа на територији наше општине, који су својим хуманим односом дали допринос томе што ми на територији општине Деспотовац немамо ни једног евидентираног оболелог од корона вируса.

„Српски народ је јако хуман народ, како у добру, тако и у овим тешким временима. Покренули смо једну акцију, а уз помоћ једне фејсбук групације која је тренутно један од најреалнијих медија на територији општине Деспотовац – Градске Вести Деспотовац, одазвало се пуно приватника. Прехрамбена продавница „Лола“ из Грабовице, власника Југослава Матића је за све пензионере и сва она лица која су оправдано спречена, омогућила бесплатну доставу робе на кућну адресу. Мени је драго да се тој акцији одмах придружила и пољопривредна апотека „Семе“, и онда су кренуле и друге ветеринарске ординације, тако да људи заиста показују једну велику хуманост, захваљујући баш медијима, и зато што су добри људи пре свега.

Занимало нас је и каква је ситуација на путевима у нашој општини, па је доктор том приликом истакао да су сви путеви проходни, а да је кретање успорено само на највишим тачкама наше општине – околина Ресавице, Сењског Рудника и Равне Реке, где су екипе морале јуче да прекину чишћење због кошаве и снежних наноса, али ће та проходност до краја дана бити омогућена. Због дефекта на трафо-станици Маквиште, али ће захваљујући путарима и екипама из електродистрибуције, мештани до краја дана бити снабдевени електричном енергијом.

На самом крају разговора замолили смо доктора да нам нешто више о свом ангажовању.

„Ја сам тренутно ангажован у изолационом центру Опште болнице у Јагодини, и све те људе моје сараднике, лекаре, медицинске техничаре, сестре, спремачице и спремаче поздрављам и заиста ми је велико задовољство што сам део те једне екипе. Медицински радници су не само у Деспотовцу и Србији, већ у читавом свету најангажованија лица, и овај рад који ови људи у Дому здравља са великим напором успевају да спроведу је за сваку похвалу. Али када причамо на неки другачији начин, то је наш посао за који смо се школовали и то дугујемо нашем народу. Ако полицајци и војници учествују у неким акцијама када су ратна стања, наша обавеза је да учествујемо у оваквим тренуцима, зато позивам све лекаре, све медицинске раднике, не само да буду храбри него и да врате оно што дугују овом народу, а то је брига за њихово здравље.

Овом приликом смо попричали и са директором Дома здравља Дејаном Милошевићем, који нам је одмах рекао да су у Дому здравља мере пооштрене, па ће свако лице које уђе у Дома здравља добити заштитну маску и биће му измерена температура, како пацијентима тако и радницима установе. Директор је такође навео да ће Амбуланта за респираторне инфекције радити у три смене, па ће они са симптомима респираторних инфекција или корона вируса у сваком моменту моћи да се јаве тамо, а затим бити упућени надлежној установи – болници у Ћуприји, односно Центру за заштиту од корона вируса, уколико постоји сумња да је пацијент оболео од вируса КОВИД-19.

„Оно што морам да нагласим је да је Дому здравља стигла прва донација, од господина Аце Милетића, власника кабловског оператера „Лимес“, који је сумом од 50.000 динара желео да помогне Дому здравља. Од тих средстава биће купљени топломери за мерење температуре на даљину, као и заштитна одела за медицинске раднике који су распоређени у Амбуланту за респираторне инфекције. Такође, Слава Милетић je Дому здравља изашао у сусрет више пута, па је тако прошле године опростио читав дуг Дома здравља за сервисирање каса од око 200.000 динара, дао бесплатан прикључак за телевизију, као и бесплатан интернет такође. Да нам је више оваквих људи, добротвора, било би сјајно.“, наводи директор и позива све да следе примере ових дивних људи.

Такође, посебну захвалност директор упућује локалној самоуправи, односно председнику општине Николи Николићу, као и председнику Скупштине општине доктору Златку Марјановићу, који је увек имао разумевања за рад Дом здравља и помагао када је било најтеже, као и то што је у овом тешком тренутку својим саветима знатно допринео унапређењу здравствене заштите у овој установи.

 

 
< Prethodno   Sledeće >

 

home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat