НАСЛОВНА О ДЕСПОТОВЦУ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ ОПШТИНЕ ВЕСТИ КОНТАКТОтворени 29. Дани српског духовног преображења PDF Štampaj E-pošta

ОТВОРЕНИ 29. ДАНА СРПСКОГА ДУХОВНОГ ПРЕОБРАЖЕЊА 

Даме и господо, уважени гости, поштовани пријатељи, част ми је и велико задовољство што могу у име општине Деспотовац да вас срдачно поздравим и пожелим добродошлицу на 29. Дане српскога духовног преображења.

Многи су се ових дана питали хоће ли уопште бити Дана преображења и Витешког фестивала у Деспотовцу и Манасији с обзиром на прилике које је наметнула пандемија вируса Корона. Свесни реалне опасности од ширења болести и угрожавања здравља људи, било је дилеме и међу нама организаторима. Ипак, одлучили смо да се придружимо многим општинама у Србији које бројним културним дешавањима желе да врате живот у његову нормалу, тим пре што нам је Корона већ украла једну годину живота, ону његову лепшу страну коју му дају култура и уметност.

Други важан мотив, који је и однео превагу, била је жеља да не клонемо духом када је тешко. То није чинио ни Високи Стефан, у чију част и организујемо ове свечаности, у временима такође великих искушења. И он је, водећи и изграђујући Србију после Косовског боја и смрти оца кнеза Лазара, духовношћу и културом враћао веру и снагу српском народу. Опште надахнуће и воља за животом мора надвладати ову велику пошаст данашњице и верујем да ће овакве манифестације значајно допринети томе.  

Охрабрује нас и чињеница да ће се већи део програма изводити на отвореном што свакако носи мањи ризик, али у име свих нас из организације апелујем да се у наредних десетак дана понашамо одговорно и уживамо у програмима наших и иностраних уметника.

Државном химном и химном Дана преображења, Другом руковети Стевана Мокрањца, на Тргу деспотовом ево по 29. пут отварамо свима нама драгу манифестацију. Њој смо од 2015. године придружили и Међународни витешки фестивал. Захваљујући њему,  од 27. до 29. августа у Манасији ћемо се сви заједно присетити средњовековних прилика и витешких врлина које су красиле и деспота Стефана Лазаревића.

Деспотовац и Манасија ће у наредних десет дана свакако бити места великих саборности, одакле ћемо сви скупа надам се понети пуно лепих утисака и доста позитивне енергије потребне за нова искушења у стварању лепше и боље Србије.

Живели и у здрављу се о Преображењу господњем сваке године у Деспотовцу и Манасији сретали.

 
< Prethodno   Sledeće >

home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat