НАСЛОВНА ГЕНЕРАЛНО ВЕСТИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ КОНТАКТ ВЕСТИ ОГЛАСНА ТАБЛА

ТРЕНУТНО НА САЈТУ

 Група Гост
  Гост 2
  Тренутно  2
  Члан  4,361
  Укупно  7,571,408
..................


Најава "26. Дани српскога духовног преображења" Štampaj E-pošta

Конференција за медије поводом предстојећих „26. Дана српскога духовног Преображења“

Поводом „26.Дана српскога духовног преображења“, манифестације која се у Деспотовцу одржава од 19-28. августа у част Деспота Стефана Лазаревића, у свечаној сали Народне библиотеке „Ресавска школа“, одржана је Конференција за медије. О значају манифестације и овогодишњем програму на Конференцији су говорили председник Организационог одбора Момчило Вуксановић-Мома Брада, заменик председника општине Деспотовац, Ненад Јовановић, помоћник председника општине Деспотовац Горан Милојковић, директорка Центра за културу „Свети Стефан, деспот српски“, Влатка Миленковић и директорка Библиотеке „Ресавска школа“, Санела Симић.

Након детаљног упознавања и читања програма, представницима медија, први се обратио председник Организационог одбора манифестације, Момчило Вуксановић који је казао да је и ове године, као и претходних програм конципиран и намењен свим генерацијама, као и да су програмом обухваћени различити облици културног стваралаштва и образовања у целини-тежња за преображењем. Током излагања Момчило је апеловао на грађане да буду добри домаћини свим гостима који долазе у Горњу Ресаву.

Двадесет шест година Деспотовац је домаћин једне републичке манифестације која је последњих година употпуњена манифестацијом, витешким турниром-Just out, казао је у свом обраћању заменик председника општине Деспотовац, Ненад Јовановић.

„Потрудили смо се да и ове године програм буде на високом нивоу, са тежњом његовог обогаћивања садржајима који би посетиоцима били интересантни. Очекујемо велики број људи на манифестацији. Све установе и предузећа су у посебном режиму функционисања како би смо били добри домаћини и оставили позитиван утисак на госте и посетиоце“, додао је Јовановић. На крају свог излагања заменик је истакао да ће манифестацији присуствовати помоћник Министра за културу и информисање Републике Србије, Славица Трифуновић.

Помоћник председника општине Деспотовац, Горан Милојковић присутне је подсетио на значај ове манифестације и истакао да је ове године Деспотовац, а и Србија у знаку обележавања шест векова од завршетка изградње Манасије.

„Сви смо срећни и поносни што живимо на овом простору и што је Деспот одабрао да баш овде направи ту задужбину, баштинимо један споменик у историји културе вредан пажње и ми се и овом манифестацијом спремамо за обележавање тог јубилеја“, истакао је Милојковић и позвао све грађане да од 19-28. августа, дођу у Ресаву.

Програм је дуго и пажљиво припреман, са циљем да задовољи укусе суграђана и гостију, сматра директорка Центра за културу, Влатка Миленковић.

„Реч је о програмима високог уметничког домета, намењен свим грађанима, чији је циљ да едукују. Када је говоримо о улози Центра за културу, у склопу манифестације биће отворене три изложбе у нашој Галерији, а наша установа је ту и да пружи техничку подршку како у организовању ове манифестације, тако и манифестације Just out“, објашњава госпођа Миленковић.

У име суорганизатора манифестације, Народне библиотеке „Ресавска школа“, обратила се директорка ове установе Санела Симић, која је говорила о програмима који се током манифестације одржавају у овој културној установи. Посебан акценат она је ставила на научни скуп који је саставни део ове манифестације.

„То је једна драгоценост о којој можда не знамо довољно или просто, не посвећујемо довољно простора и времена, јер те кад погледате ту једну сад комплетну библиотеку књига односно зборника, које су остале након свих научних скупова одржаваних у оквиру Дана српскога духовног преображења, тек тада постајемо свесни колико је то национално благо и колико је то што ми организујемо овде деценијама, један немерљив допринос домаћим хуманистичким наукама“, истакла је директорка Симић. Према њеним речима, Научни скуп „Средњи век у српској историји, књижевности и уметности“, јединствен је на српском националном подручју. Једна од подтема овогодишњег научног скупа  је  и шест векова од завршетка радова на изградњи Манастира Манасије. Научни скуп траје два дана, а окупиће 17 излагача, који су ове године посебно одабрани и селектирани. Поред научног скупа, она је објаснила да ће већ другог дана након отварања манифестације у понедељак, бити промовисан зборнк са прошлогодишњег научног скупа, као и да ће у току манифестације, у библиотеци бити одржано представљање књиге и предавање проф. др Оливера Томића посвећено Манасији, затим трибина посвећена обележавању „Два века од првог издања Вуковог Српског рјечника“ и књижевно вече са Пером Зупцем.

 

 
< Prethodno   Sledeće >

 

home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat