НАСЛОВНА О ДЕСПОТОВЦУ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ ОПШТИНЕ ИЗБОРИ 2020 ВЕСТИ КОНТАКТОбележено 48 година Ресавске пећине PDF Štampaj E-pošta

ОБЕЛЕЖЕНО 48 ГОДИНА РЕСАВСКЕ ПЕЋИНЕ

Споменик природе Ресавска пећина сa разлогом носи епитет Ресавске лепотице, а која данас 22. априла обележава свој свечани дан. На самом локалитету запослени у чуварској служби и у овој ситуацији обављају своју редовне дужности и брину о заштићеним подручјима који су поверени Ресавској пећини. Директорка Ана Нешић Богдановић упознала нас са неким чињеницама везаним за овај локалитет, који се сматра једним од највреднијих дарова природе у Србији.

„Веома ми је драго што можемо да обележимо 48 година рада Ресавске пећине. Ресавску пећину је случајно открила група чобана, чије је стадо залутало 1962. године, а већ 10 година касније, односно 22. априла 1972. године Ресавска пећина је отворена за прве посетиоце. Представља једну од најстаријих испитаних пећина, стара је око 80 милиона година, док најстарији накит има, како се процењује, око 45 милиона година. Ово је први пут да Ресавска пећина на самом почетку сезоне, односно у овим дивним пролећним данима није отворена за туристе. Сваке године број туриста се повећава, тако да је прошле године Ресавску пећину посетило преко 60.000 туриста, на шта смо посебно поносни. Имамо доста ђачких екскурзија, али и индивидуалних посетиоца, који су ту од почетка марта па све до новембра месеца. Имали смо идеју да овај значајан дан за Ресавску пећину обележимо на другачији начин, свечанији, али због тренутне ситуације у којој се налазимо обележили смо скромно, у складу са мерама и прописима Владе Републике Србије. Из године у годину се, што се тиче инфраструктурног дела и самог уређења спољашњег изгледа, радило на побољшању самог функционисања, изгледа и окружења Ресавске пећине, односно свих заштићених подручја чији је управљач Ресавска пећина, у складу са законом и прописима. Имамо изузетну подршку локалне самоуправе, али и државе, па се надамо да ћемо у будућности успети да спроведемо у дело све што смо планирали, што ће допринети знатном повећању броја туриста“, наводи директорка Ана Нешић Богдановић, која је замолила све људе да остану код куће и поштују прописане мере, а да ће после престанка ванредног стања Ресавска пећина радо дочекати своје посетиоце.

 

 
< Prethodno   Sledeće >

home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat