НАСЛОВНА О ДЕСПОТОВЦУ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОПШТИНСКА УПРАВА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БУЏЕТ ОПШТИНЕ ИЗБОРИ 2020 ВЕСТИ КОНТАКТVesti

РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ И ПРЕДСЕДНИКОМ СО ДЕСПОТОВАЦ

Како је јуче укинуто ванредно стање и сви се враћамо неким старим обавезама, попричали смо са председником општине Николом Николићем и председником Скупштине општине доктором Златком Марјановићем на тему предстојеће предизборне кампање, с обзиром да је пандемија прекинула изборни процес на самом почетку.

„Као што сте рекли, задесила нас је пандемија, и морам на самом почетку да похвалим људе из руководства Дома здравља, све здравствене раднике и све људе који учествују у раду Дома здравља, почев од возача и спремачица, односно и медицинског и немедицинског кадра, који су овај посао одрадили на завидном нивоу. Ја сам поносан што сам становник наше општине, зато што смо се дуго одржали, можда смо били једни од најбољих у Србији, онда су се десила пар случаја, али сви они су збринути на најбољи могући начин, тако да слободно могу да кажем да ми у Деспотовцу имамо једну изванредну ситуацију. Апелујем на грађане да наставе да прате оно што струка каже, све препоруке Владе, тако да мислим да нећемо имати неких већих проблема. Кампања као кампања је почела, видели сте прекјуче у Скупштини Србије све оне немиле сцене, једноставно то је политика, неки људи раде, неки ће почети да лажу и обећавају мед и млеко, наше је да радимо као што смо показали у претходне четири године, надам се да ћемо и даље у овом саставу наставити са радом. Кампања како ће изгледати, пошто сам претпоставио да вас то занима, мислим да до краја месеца маја неће бити неких већих окупљања, али ће струка рећи своје мишљење, а ми ћемо поштовати као и до сада све препоруке Владе Републике Србије. Никоме неће помоћи кампања ових месец дана, уколико није радио у претходном периоду, а ми смо радили“, наводи председник Скупштине општине доктор Златко Марјановић, који се захвалио на објективном извештавању ових непуних два месеца о свему овоме што се дешавало и пожелео да се видимо опет само у бољем расположењу и бољој ситуацији.

Наш други саговорник био је председник општине Никола Николић, који је на самом почетку нашег разговора говорио, осим на тему предизборне кампање, о ситуацији у дому за стара лица при Центру за социјални рад.

"Данас је други дан од како је укинуто ванредно стање, али то не значио да је крај пандемије, пред нама је тешка борба и веома је важно да наставимо са придржавањем прописаних мера од стране Владе Републике Србије, посебно мера социјалне и физичке дистанце. Живот на територији општине Деспотовац се полако враћа у нормалу, а оно што је посебно важно је да у Дому здравља, стационару и дому за стара лица – где имамо доста корисника нема позитивних лица на вирус корона. Успели смо свим снагама да спречимо да вирус допре до најстаријих људи, који су у овој ситуацији најугроженија категорија. Хтео бих да се захвалим свим запосленима у дому за стара лица, који су 15 дана у карантину, односно тамо живе и немају контакте ван ове установе, што је јако тешко и напорно, поготово што су то људи који имају породице, децу, родитеље које не виђају и мислим да су они сада у најгорем положају. Хвала им на свему, морају да издрже још мало пошто је то је једини начин да заштитимо кориснике, јер уколико би вирус ушао у дом имали би катастрофалне последице, као што се то дешавало у домовима за стара лица широм Европе. Ми смо спровели адекватне мере у општини и захваљујем се свим грађанима који су били дисциплиновани. Свестан сам да су неки грађани имали проблема због мера, као што је случај са неким предузетницима који су доста изгубили у току ванредног стања, међутим Влада Републике Србије ће у наредном периоду одложити плаћање дажбина, вероватно ће бити и неких повластица, тако да се надам да ће ти губици бити ублажени.

Што се тиче изборне кампање, морам да кажем да од првог дана када смо основали владајућу већину, ми смо радили константно. Можда су многи заборавили шта смо све урадили и потребно је да их подсетимо, али смо радили све у интересу грађана општине Деспотовац у протекле четири године и то оно што није урађено у задњих 30 година. У задње две године је урађено највише, почев од путева, мостова, а реконструисано је и неколико установа, и све су то били сложени и вредни пројекти. Што се кампање тиче, ми ћемо само подсетити грађане шта смо све урадили у претходне четири године, мислим да смо показали да смо одговорни и наставићемо тако надам се и у наредном периоду, а све у циљу да се грађанима општине Деспотовац омогуће најбољи могући услови за живот“, навео је председник општине Никола Николић.

 

 

РЕСАВСКА ПЕЋИНА НАСТАВЉА СА РАДОМ

Обавештавамо вас да ће од сутра 08.05.2020. године Ресавска пећина наставити са радом. Биће отворена за посетиоце од 09 до 17 часова уз присуство водича, а од 17 до 19 часова уз присуство чувара.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, у једној групи може бити максимално десет посетилаца.

Директорка Ана Нешић-Богдановић замолила је све који буду долазили у обилазак овог Споменика природе да се придржавају мера и наредби прописаних од стране Владе Републике Србије.

 

 

ПЕНЗИОНЕРИ ИЗ ЛОМНИЦЕ УРУЧИЛИ КУПЉЕНЕ АПАРАТЕ ДОМУ ЗДРАВЉА

Данас, 7. маја 2020.године Дому здравља у Деспотовцу уручена су два ЕКГ апарата и пет пулсних оксиметра, купљених од средстава која су прикупили удружени пензионери из Ломнице, који су били на привременом раду у Швајцарској и Аустрији. Апарате је уручио иницијатор ове акције Предраг Ранисављевић главној сестри Дома здравља Тањи Марјановић, која се захвалила и истакла да јој је јако драго што су људи препознали да се даје све од себе да се обезбеди адекватна здравствена заштита и да ова донација показује да људи имају поверења у здравствену установу.

Пензионерима су захвалност исказали и председник општине Деспотовац Никола Николић, председник Скупштине општине доктор Златко Марјановић, као и директор Дома здравља Дејан Милошевић, који су присуствовали уручивању апарата.

„Желео бих пре свега да вам се захвалим на вредној донацији коју сте издвојили за нашу општину, односно за Дом здравља. Ви сте одличан пример тога шта могу уједињени грађани, не само сада у овој ситуацији, већ и у прошлом временском периоду. Одлично се сећам да сте подржали многе пројекте у месној заједници Ломница, учествовали сте у изградњи водовода, куповине пумпе за водовод, а такође сте подржали асфалтирање путева у вашем месту, па Ломница сада има највише километара урађеног асфалта. Поштујемо ваше залагање и иницијативу да учините нешто за ваше село, имамо одличну сарадњу са месном заједницом и изузетно ми је драго што имате поверења у нас. До пре неколико година, тј. до 2012.године људи су изгубили то поверење јер су били на неки начин преварени, па су мало са неким неповерењем наступали према нама, међутим то се сада променило, јер смо нашим радом и одговорним понашањем према свим месним заједницама повратили поверење грађана, што ова, али и многе друге донације доказују. Ви сте свој радни век провели у иностранству и сада када сте се вратили у ваш родни крај на нама је да вам омогућимо најбољу могућу здравствену заштиту и и добре услове за живот. Реконструисан је и Дом здравља, а све у циљу како би се целокупном нашем становништву пружила здравствена заштита и услови какве имају људи у иностранству, с обзиром да се сада наша здравствена установа не разликује од оне у Швајцарској, Француској или Немачкој. Ништа од тога не би било да нисмо добили поверење од Владе Републике Србије и председника Александра Вучића, који је имао разумевања за разуђеност наше општине и омогућио нам да направимо квалитетан пројекат и да зграда Дома здравља сада изгледа овако. Свако од нас је дао свој допринос, али без помоћи Владе пројекат не би могао бити спроведен у дело. Свака помоћ грађана је увек добродошла, а сваки новац који се добије биће искључено наменски трошен, па ћемо таквим радом имати поверење једни у друге“, наводи председник општине Никола Николић, који је посебно истакао да ова општина ради у интересу својих грађана и позвао становнике свих осталих месних заједница да следе пример ових хуманих људи из Ломнице.

Присутнима се обратио и Председник Скупштине општине доктор Златко Марјановић, који је на самом почетку обраћања све присутне поздравио у име Скупштине општине Деспотовац и своје личне име.

„Као лекар који је пре више од десет година радио у вашој амбуланти у Ломници имам апсолутно право да вам кажем да сте ви људи великог срца, што сте данас и доказали и показали свима у општини Деспотовац, и не само у општини него и нашој прелепој Србији како људи који имају могућности могу да помогну неке од својих установа, поготово овакву каква је наш Дом здравља. Све што се дешавало у прошлости би требало да заборавимо. Ми смо пре четири године рекли вама и договорили се да ће амбуланта у Ломници да ради и то смо испоштовали. Било је неких проблема са водом и грејањем, а сећам се да сам као лекар ваше фудбалере прегледао тако што смо адаптирали бифе јер нисмо могли да уђемо у амбуланту, али ево сада је све сређено, амбуланта је кренула са радом, Ломница је имала ту привилегију да има амбуланту за разлику од других месних заједница, а Тања једна од првих медицинских сестара која је радила у вашој амбуланти. Ради се на томе да се адаптира простор за амбуланту у Грабовици, мада се и сада користи простор који један наш пријатељ даје грађанима на услугу. Ви сте се одлично организовали, хвала вама, као и свима онима који су учествовали у акцији коју су спровеле Градске вести Деспотовац у сарадњи са Домом здравља, где су ваши људи, а и многи грађани општине Деспотовац донирали одређена финансијска средства, која су утрошена за куповину заштитне опреме. Амбуланта за респираторне инфекције одлично ради, као и све остале службе Дома здравља, све је у перфектном стању, тако да смо се против овог вируса који нажалост још увек траје одлично изборили, како је могло да буде и како је у неким другим општинама. Захваљујући директору Дома здравља Дејану Милошевићи и докторки Зорици Малешевић – помоћнику директора, који су спровели све мере и испоштовали сва правила која је прописивала Здравствена организација, нема никакве бојазни за наше грађане. Оно што бих желео, осим захвалности вама и свим људима великог срца, да апелујем на све грађане општине Деспотовац да се сада не опуштају, да прате препоруке Владе Републике Србије, да верују људима из Дома здравља Деспотовац, да прате локалне медије, да прате интернет медиј Градске вести Деспотовац, где ће се извештавати у најбољој мери шта дешава у општини Деспотовац, због овог новонасталог стања, које ће још дуго да траје“, наводи председник Скупштине општине доктор Златко Марјановић.

Директор Дома здравља Дејан Милошевић захвалио се у своје име, име установе и запослених на овако значајној донацији и истакао да му је јако драго што људи нису заборавили општину из које потичу, као ни свој народ, пошто је донација медицинске опреме здравственој установи директно донација пацијентима. Након тога се обратио медијима на тему статистике поводом вируса корона и раду служби у Дому здравља.

„У општини Деспотовац укупно је тестирано 186 особа сумњивих на Covid19 вирус. Од укупног броја тестираних на вирус је позитивно 33 особа, док је 140 негативно. Од 33 позитивних пацијената нажалост четворо је преминуло, 22 пацијената је излечено, а седам пацијената је још увек на хоспитализацији у Београду. У понедељак, 4.маја је тестирано 32 лица и нема позитивних, а у истом периоду је 5 пацијената отпуштено из болнице, односно излечено. Ако гледамо статистику, највише позитивних има у Великом Поповићу – њих десеторо, затим следи Јеловац са пет позитивних, Јасеново са четири и тако даље. У Деспотовцу –граду позитивна су само два лица. Још увек није крај епидемије, јер се пре неколико дана појавило ново жариште у Богави, и у току је утврђивање одакле се појавио вирус, тако да апелујем на грађане да поштују прописане мере, да и даље наставе са ношењем заштитне опреме, да избегавају окупљања и дружења, биће времена за све када ово прође, а надамо се да ће то бити ускоро. Вирус јесте ослабио, али опасност и даље постоји . Ми смо спровели све мере, па у Дому здравља, као и стационару немамо позитивних на корона вирус. Све службе раде регуларно, тријажа на улазу у установу ће још увек постојати, а за сада са радом наставља и Амбуланта за респираторне инфекције. Такође, одлична вест је да позитивних нема ни у дому за стара лица Центра за социјални рад, спроведена су тестирања како корисника тако и запослених, и посебно бих нагласио то да запослени у дому за стара лица су у карантину, односно не излазе из те установе, како би се спречила и најмања могућност појаве вируса, с обзиром да су корисници установе најугроженија категорија", наводи директор Дејан Милошевић.

Испред удружења пензионера је говорио Предраг Ранисављевић, које је истакао да је велико задовољство што су имали прилике да дају допринос и помогну у овако тешкој ситуацији и позвао све остале пензионере, који су радили у дијаспори, да следе њихов пример, пошто заједничким снагама можемо да победимо све потешкоће и решимо све проблеме.

Још једном упућујемо захвалност свим члановима удружења пензионера из Ломнице: Аврамовић Радиши, Филиповић Томиславу, Филиповић Војиславу, Ивковић Драгиши, Јеремић Милошу, Јеремић Милету, Миловановић Мирославу, Миловановић Милету, Миленковић Живомиру, Милетић Миљку, Милетић Радету, Протић Т. Милутину, Протић Р. Милутину, Протић Л. Радивоју, Петровић Љубиши, Љубисављевић Живораду, Ранисављевић Предрагу, Ранисављевић Ненаду, Ранисављевић Миловану, Радисављевић Милету, Радојковић Мирољубу, Радојковић Живомиру, Ранић Драгану, Спасојевић Мирку, Стојадиновић Добривоју, Стојадиновић Сретену, Стојановић Драгиши и Тасић Мирославу.

 

ОБУСТАВА САОБРАЋАЈА ОД ВОДНЕ ДО ПАЊЕВЦА

Обавештавамо вас да ће предузеће за путеве "Крагујевац" д.о.о из Крагујевца по налогу управљача државног пута Ј.П. "Путеви Србије" дана 08.05.2020.године отпочети са извођењем радова на замени плочастог пропуста на државном путу IIA-186 у месту Сладаја.

Како није могуће обезбедити одвијање саобраћаја за време извођења радова, Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре је на основу пројектне документације издало Решење о измени режима саобраћаја којим се на деоници Водна - Пањевац обуставља саобраћај и који ће важити за време извођења радова.

Обустава саобраћаја на поменутој деоници ће трајати у периоду од 08.05.2020. до 31.07.2020. године, a у том периоду грађани могу користити правац Деспотовац - Буковац - Пањевац.

 

 

ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ 1. МАЈА – МЕЂУНАРОДНОГ ПРАЗНИКА РАДА

Први мај подсећа и указује на историјску борбу за радничка права и достојанство човека који својим часним и поштеним радом обезбеђује егзистенцију себи и својој породици. Овај дан представља дан солидарности радника из целог света и опомиње да постоји велики број оних који не могу остварити једно од основних људских права – право на рад.

Свим грађанима општине Деспотовац, као и Србије, упућујемо најискреније честитке и желимо много успеха у животу и раду, поводом 1. маја – Међународног празника рада, уз настојање да изградимо бољи Деспотовац у којем ће сваки појединац имати једнаке могућности да достојно живи од свог поштеног и преданог рада.

 

Председник општине Деспотовац Никола Николић и председник Скупштине општине др Златко Марјановић

 

ОД ДАНАС 27.АПРИЛА У ДЕСПОТОВЦУ РАДЕ ФРИЗЕРСКИ САЛОНИ И ТЕРЕТАНЕ

У оквиру ублажавања мера уведених током пандемије корона вируса, одлуком Републичког кризног штаба за ванредне ситуације данас су са радом почели фризерски и козметички салони, теретане и фитнес центри.

Објекти овог типа ће бити на располагању корисницима, који ће, као и запослени, морати да испоштују правила понашања и процедуре које су на снази током епидемије вируса корона.

1. На видном месту обавезно морају бити истакнута правила понашања за запослене и кориснике услуга (ношење заштитне опреме, физичка дистанца, обавезна дезинфекцијa руку приликом уласка у салон, обавезна дезинфекција обуће при уласку у салон).

2. На улазу у салон мора бити постављен подметач натопљен дезинфекционим средством (хлорним препаратима, препаратима на бази алкохола, са минимално 70% алкохола, или другим дезинфекционим средством).

3. Приликом отварања и затварања салона, добро проветрити све просторије и дезинфиковати све радне површине, као и под салона. У току радног дана што чешће проветравати све просторије.

4. Приликом сваког уласка запослених или корисника мора се вршити дезинфекција руку са препаратом, са минимално 70% алкохола.

5. Корисници услуга морају унапред заказати термин за коришћење услуга салона телефоном, мобилним телефоном или електронском поштом.

6. У салону може боравити ограничен број корисника, тако да раздаљина између два корисника буде минимум два метра (користити сваку другу столицу и слично).

7. Приликом рада са корисницима обавезно је ношење заштитне маске и рукавица.

8. Приликом пружања услуга хигијенске неге и улепшавања лица и тела, као и немедицинских естетских интервенција којима се нарушава интегритет коже, одговорна лица салона дужна су да обезбеде да се те услуге пружају под условима и на начин којим се спречава појава и преношење болести, а уколико то није могуће, да такве услуге не пружају.

9. Све радне површине, опрема и средства за рад, нарочито оне који се непосредно користе на кориснику (чешљеви, пешкири, маказе, кревети, инструменти у козметичким салонима) морају бити обавезно дезинфиковани након сваке употребе. По могућству користити једнократну папирну или пластичну галантерију, а уколико се користи галантерија од тканине (пешкир, заштитни огртачи за кориснике и слично), обавезно их користити само за једног корисника.

10. Отпадни материјал који настане у раду салона покупити и ставити у једну кесу за ђубре коју треба добро завезати, па ставити у још једну кесу и одложити на предвиђено место.

11. Употребљене пешкире и другу текстилну галантерију одложити у посебно одређену кесу, те их на крају радног дана опрати у машини за веш са коришћењем прашка за веш на високој температури.

12. Коришћење заједничких, помоћних просторија, као што су кафе-кухиње, собе за пресвлачење, туш-кабине, купатила, тоалети и слично, могуће је само уколико постоји могућност да се након сваког појединачног коришћења изврши дезинфекција те просторије.

13. Радне површине, столице и столови који се не користе морају се често дезинфиковати, минимум једном у току радног дана.

14. Цео простор салона, са свим пратећим просторијама, мора свакодневно бити дезинфикован након завршетка рада салона.

15. У случају сумње да неко од запослених има симптоме заразне болести COVID-19, (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање), одговорно лице салона дужно је да без одлагања удаљи запосленог из просторија салона, са препоруком да се одмах јави надлежном дому здравља – „ковид амбуланти”.

16. У случају да неко од корисника услуга има симптоме заразне болести COVID-19, (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање), запослени и/или одговорно лице салона дужни су да упозоре корисника и да га замоле да напусти просторије салона, са препоруком да се одмах јави надлежном дому здравља – „ковид амбуланти”.

Закључак Владе и Инструкције за рад:

Закључак Владе број 53-3387/2020-1 од 24. априла 2020. године

Инструкције за рад теретана и фитнес клубова

Инструкција за рад козметичких и фризерских салона 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Kraj >>


home contact search contact search Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat